Predsjednik Tomislav Karamarko danas je ispred Središnjice odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, razgovore o budućoj vladi, kriterij stručnosti i usuglašavanje najboljih rješenja, naše pobjede na svim izborima u zadnje tri i pol godine…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O BUDUĆOJ VLADI

Pitate me za „razgovore s potencijalnim ministrima“? Ide dobro - zadovoljan sam. Razgovaralo se i s kandidatima HDZ-a. Nećemo o imenima, znate da smo se dogovorili da još nećemo o njima. O svemu ćemo kad bude gotovo. To je pošteno - da parcijalno ne mučimo ni vas ni javnost. Nije dobro ni za ljude da se s njihovim imenima licitira. Očekujemo da razgovori s kandidatima budu gotovi čim prije. Znate da mandatar Orešković ide u Kitzbühel na jedan vrlo vrijedan forum, što je uistinu priznanje, odmah u startu, našem odabiru mandatara. Neće ga biti dva dana i imat ćemo mali „time out“ sutra i preksutra, ali mi ćemo nastaviti razgovarati s našim ljudima. Sve ide u dobrom smjeru - zadovoljan sam i optimist. Jedva čekam da počnemo raditi.

O KRITERIJU STRUČNOSTI

Svi predloženi kandidati nisu iz HDZ-a. Vrlo smo otvoreni - veseli me raspoloženje u stranci. Stranka je otvorena i za ljude koji nemaju stranačke iskaznice, a kvalitetni su. Morate pak shvatiti da postoji stranački interes - bio bih neiskren kada bih rekao da ne postoji. Mi ćemo u tom smislu promovirati svu našu kvalitetu. Ali, ako se pojavi netko bolji, apsolutno mu je otvoren prostor.

O REZULTATIMA KAO MJERILU

Moć znači odgovornost. Zna se tko će biti središnja točka ove vlade - to je premijer. U ovom momentu još mandatar. Sa silnim zadaćama koje će imati on te mi kao cijela vlada. Prema tome, tko je „najmoćniji“? Onaj koji će donijeti rezultat, a to može jedino kolektiv koji se zove Vlada RH. Te svi oni koji će raditi u sustavu ministarstava, ali, rekao bih, i oni koji će imati strpljenja trpjeti te sve mjere sljedećih godinu do dvije.

O POBJEDAMA NA SVIM IZBORIMA

HDZ tri pol godine pobjeđuje na izborima. Bilo je pet izbora, pobijedili smo na svim! Je li moglo biti bolje, moglo je. Nitko nije savršen. Bez HDZ-a ne bi bilo stabilne Hrvatske. Drago mi je da smo opet vratili HDZ-u status najmoćnije hrvatske političke stranke. Dakle, zadovoljan sam.

O DIGNITETU I GOSPODARSKOJ SURADNJI

Pitate me kako gledamo „na namjere Srbije da kupi vojni sustav S-300“? Ne znam radi čega su čega su se u Srbiji, uvjetno rečeno, preplašili i uznemirili. To nije dobro - trebamo graditi dobre odnose. Bez obzira što postoje neki prijepori o kojima bi trebalo razgovarati. I jedni i drugi moramo ulagati napore da sve skupa bude dobro. U jednom mirnom tonu. Potrebna je, prije svega, gospodarska suradnja - u interesu je svih građana. Dosta je bilo sukoba, nesporazuma i ratova. Hrvatska je dobila svoju državu - i mi svoju državi ne damo. Dignitet ove države ne damo. Poštujemo druge države - to je moja poruka za gospodu u Srbiji. Mi smo za dobre odnose, pustimo oružje - novce je potrebno ulagati u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.