Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima - nakon Vladine sjednice - dao izjavu za mnogobrojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, odluku Vlade RH o osnivanju Savjeta koje će se baviti vraćanjem INA-e u hrvatsko vlasništvo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-davosu-s-glavnim-tajnikom-nato-i-visokim-eu-duznosnicima-iduceg-tjedna

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O OSNIVANJU SAVJETA

Vlada RH je danas - na svojoj 17. sjednici - donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s MOL-om. Naša je ambicija razgovarati o otkupu dionica MOL-a u INA-i. Savjet čini nekoliko članova Vlade, a osobno ću mu predsjedati s ciljem pune kontrole procesa. Preuzimam, dakle, odgovornost za daljnje korake u vezi ovog strateškog cilja Republike Hrvatske. Ponavljam još jednom - u okviru Savjeta razgovarat ćemo o najboljem modelu te pripremi cijele ove operacije, njene provedbe i traženja najučinkovitijih načina financiranja te transakcije. Želja mi je - kao što sam rekao prije nekoliko tjedana - da cijela operacija ne generira novi javni dug. Svi drugi akteri u hrvatskom društvu - političke stranke i stručnjaci - dobrodošli su da ovom Savjetu, odnosno Vladi RH, pošalju svoje ideje i prijedloge za koje smatraju da bi mogli biti korisni. Mi ćemo ih razmotriti.

O OBLJETNICI OPERACIJE „MASLENICA“

Drugo što želim naglasiti - potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sutra će biti moj izaslanik i predstavnik Vlade RH na obljetnici operacije „Maslenica“ - koja je bila izrazito važna u Domovinskom ratu te je označila svojevrsni preokret. Na taj način još jednom iskazujemo veliko poštovanje prema hrvatskim braniteljima.

O SVJETSKOM GOSPODARSKOM FORUMU U DAVOSU

Ubrzo ću krenuti na Svjetski gospodarski forum u Davosu. Održat ću niz sastanaka s brojnim čelnicima međunarodnih organizacija, a i s predsjednicom Švicarske, gruzijskim premijerom, glavnim tajnikom NATO-a, visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku, povjerenikom za proširenje EU Hahnom te glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijem. Hrvatska ima ambiciju priključiti se OECD-u. Susrest ću se s nizom svjetskih gospodarstvenika, predstavnicima organizatora, a sutra ću sudjelovati na panelu čija je tema situacija u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Cilj sastanaka - utvrditi kakve su promjene u globalnim odnosima nakon izbora u SAD-u, vidjeti gospodarske i financijske trendove te pozicionirati Hrvatsku u tim razgovorima i našim ambicijama kvalitetne suradnje s ključnim partnerima na globalnoj sceni.

O POSJETU DRŽAVI IZRAEL

Idućeg ću tjedna - na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua - boraviti u Izraelu. Sjećate se da smo prije nekoliko tjedna - nakon razgovora s izraelskim premijerom - poslali dva kanadera u organizaciji ministra obrane i uz suglasnost predsjednice RH. Važno je razvijati partnerske odnose s Izraelom.