Domoljubna koalicija je jedinstvena u stavovima kao i onoga što ćemo u sljedećim dana poduzimati. Kao što znate, u četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje g. Tihomiru Oreškoviću. Usuglasili smo se oko toga da je kandidat za mandatara g. Zdravko Marić - uvjereni smo da u Hrvatskom saboru postoji većina koja će glasovati za g. Marića! - sažetak je to ključnih poruka glavnog tajnika HDZ-a (i saborskog zastupnika) Domagoja Ivana Miloševića iz današnje izjave za medije nakon sastanka predstavnika Domoljubne koalicije u Središnjici HDZ-a. A zajedno s njim su bili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Njihove izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke glavnog tajnika HDZ-a:

Potpora kandidatu za mandatara

Domoljubna koalicija je jedinstvena u stavovima kao i onoga što ćemo u sljedećim dana poduzimati. Kao što znate, u četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje g. Tihomiru Oreškoviću. Usuglasili smo se oko toga da je kandidat za mandatara g. Zdravko Marić - uvjereni smo da u Hrvatskom saboru postoji većina koja će glasovati za g. Marića. A koji će nakon toga sastaviti Vladu. Ta će nova Vlada brže, jače i efikasnije provesti ne samo reforme, već i uistinu osigurati bolji život građanima.

ZA gospodarski oporavak

Hrvatska nema vremena gubiti šest do 12 mjeseci. Građani očekuju da se konačno pokrenu reforme - da se „odlijepimo“ s dna EU. To je moguće - vjerujemo u čvrstu vladu koja će to učiniti. Naglašavam da u skladu s najboljom europskom demokratskom praksom nakon što padne jedna vlada postoji pokušaj da se sastavi nova parlamentarna većina. Domoljubna koalicija stoji iza svog programa i iza svojih ljudi. Svi su dobrodošli u novu parlamentarnu većinu - predstavnici nacionalnih manjina, Mosta… Dakle, svi oni koji su do sada podržavali Vladu. S nekima su bili i održavani razgovori - za to ruke u parlamentu postoje.

Odgovornost prema građanima

Reforme, dakle, ne kao isprazna riječ, već kao borba za bolji život građana. Građani više nemaju strpljenja i u tome ih u potpunosti razumijem. HDZ za razliku od SDP-a nije razbijao Most. Vrata su Mostu otvorena, ali ovaj put se mora znati redoslijed događanja. Svi su dobrodošli podržati Vladu. Vjerujem u odgovornost svakog saborskog zastupnika - da razumiju politički kontekst.