Na upit brojnih novinara koji su se okupili pred Središnjicom u Zagrebu u povodu prve sjednice Predsjedništva HDZ-a nakon premoćne pobjede na euroizborima, politički tajnik naše stranke Tomislav Čuljak odgovarao je na pitanja predstavnika medija:

Prije svega smo analizirali rezultate na izborima za članove Europskog parlamenta s kojima smo iznimno zadovoljni. Sada započinjemo s pripremama za predsjedničke izbore, a, naravno, pripremamo se paralelno i za one parlamentarne. 

Kada će HDZ službeno objaviti kandidata za predsjedničke izbore? I je li to gospođa Kolinda Grabar Kitarović?

Objavit ćemo ime kandidata uskoro - kada stranačka tijela donesu odluku. Znači, vjerojatno nakon sljedeće sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Spominjali ste parlamentarne izbore, mislite li da trebaju biti prijevremeni?

Već smo upozoravali da u ovom trenutku Hrvatsku mogu spasiti samo prijevremeni izbori. 

Vi i kroz Sabor imate neke mehanizme, možete tražiti da se glasuje i o povjerenju vladi?

Iskoristit ćemo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Jedna od tih mogućnosti jest i zatražiti izglasavanje nepovjerenja ovoj nesposobnoj vladi. 

Kada?

Kada odlučimo da je to najbolje. 

Što to znači?

Znači kada procijenimo da je najbolje vrijeme, kada će odluka o pokretanju procedure za izglasavanje povjerenja vladi donijeti rezultate. 

Danas je DORH objavio priopćenje u kojem su potvrdili da su nakon izjava bivšeg ministra financija zatražili istragu i od policije i od ostalih organa od kojih mogu tražiti dokumentaciju. Očekujete li da će ta istraga uroditi nekim plodom?

Bilo je očekivati da će DORH reagirati jer su optužbe g. Linića o zlouporabi sigurnosnog aparata krajnje ozbiljne. Pred nama je i sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji će, očekujem, formirati istražno povjerenstvo kako bi se utvrdilo je li bilo zlouporaba - i u PNUSKOK-u, i u sigurnosnim agencijama, i u Operativno-tehničkom centru.