Uoči sutrašnje 25. obljetnice osnutka HDZ-a, donosimo opširni izvještaj s prošlotjednog okruglog stola „Četvrt stoljeća postojanosti - 25 godina Hrvatske demokratske zajednice u izgradnji Hrvatske“ koji je organiziran upravo u povodu tog velikog datuma - ne samo za našu stranku, nego i za cijelu hrvatsku državu i narod. Dupkom ispunjena dvorana Hrvatskog novinarskog doma bila je pretijesna da primi sve koji su došli poslušati tematska izlaganja stranačkog vrha i uglednih hrvatskih znanstvenika i književnika. 

Uvodno izlaganje održao je predsjednik Tomislav Karamarko, a, uz ine, govorili su član nacionalnog Predsjedništva Milan Kovač (i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ ) te saborski zastupnik Vladimir Šeks.

Prenosimo glavne naglaske iz izlaganja:

KARAMARKO: Pobijedit ćemo na predsjedničkim i parlamentarnim izborima!

HDZ je u temeljima hrvatske  države. Mnogi su mislili da ćemo nakon parlamentarnih izbora pasti na 15 ili 10 posto potpore, ali su se prevarili! Postoji još snage u HDZ-u i ljudi - a oni su većina u ovoj zemlji! - koji vole svoju domovinu. Nećemo dopustiti destrukciju onakve Hrvatske kakvom ju je zamislio dr. Franjo Tuđman - kao istinsku demokraciju koja pripada zapadnom svijetu, Europskoj uniji i NATO-u. Hrvatski narod traži samo dvije stvari: domoljublje i poštenje. Ta dva elementa su formula uspjeha! Nikada vlastiti interes staviti ispred interesa naroda. Mi pripadamo stranci koja je 90-ih stvarala Hrvatsku, a danas moramo od nje učiniti europsku državu u kojoj će se moći od rada pošteno i normalno živjeti. Mi smo instrument u rukama hrvatskog naroda. Nećemo dati da nas pokolobaju i nameću komplekse! U zadnje dvije godine imamo tri vrijedne pobjede, a pobjedit ćemo na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. A na parlamentarnim očekujem pobjedu s većim postotkom nego na euroizborima. Jer, da su sada bili parlamentarni izbori dobili bismo 71 zastupnika. To je pobjeda kao u Tuđmanovo vrijeme! Vraćamo se! Budite ponosni, pripadate stranci koja je stvorila državu i koja će Hrvatskoj vratiti ponos i učiniti je mjestom kvalitetnog života.

ŠEKS: „Ljevica“ nikad nije prihvatila politiku nacionalne pomirbe!

Ovaj okrugli stol nije zamišljen kao prigodničarska manifestacija, već trebamo uputiti snažne poruke kako u novim povijesnim okolnostima oživotvoriti Tuđmanovu doktrinu. A Tuđman je koristeći HDZ kao državotvorni nacionalni pokret uspio povesti Hrvatsku prema pobjedi u nametnutoj agresiji, međunarodnom priznanju i uspostavljanju demokratskog poretka. To su veličanstvena povijesna dostignuća koja je postigao hrvatski narod pod vodstvom HDZ-a. U Tuđmanovom programu odlučujući je bio program pomirbe! Ideja nacionalne pomirbe pošteno je pružila ruku i onoj drugoj strani, a ta strana je koristila svaku priliku da tu ruku ugrize. Još jedna dalekovidna strateška Tuđmanova odluka bila je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske. Za to „ljevičari“ nisu imali sluha! Zaštita prava hrvatskog naroda u Bosni u Hercegovini bio je još jedan Tuđmanov cilj. Niti za ovaj cilj lijevo-liberalna oporba nije pokazala nimalo sluha. Upravo obrnuto!

KOVAČ: Ponovno uspostaviti Ministarstvo iseljeništva!

Što je učinjeno u posljednjih 25 godina? Hoćemo li na 50-oj godišnjici zaključiti da nismo ispunili očekivanja iz Programske deklaracije s Osnivačke skupštine HDZ-a 17. lipnja 1989? Što možemo učiniti da se to ne dogodi? Danas izvan granica živi još jedna Hrvatska. Preko 3,8 milijuna Hrvata živi izvan države, a samo njih 406.208 ima biračko pravo!  Zar to nije protuustavno i eklatantan primjer kršenja osnovnih ljudskih prava. Trebamo promijeniti izborni zakon i omogućiti ista prava za sve hrvatske državljane. Uvesti dopisno glasovanje poput mnogih razvijenih demokratskih zemalja. Globalizacija i razvoj komunikacijskih tehnologija učinili su svijet malim, stoga nije ni čudo da se u većini zemalja svijeta takve tehnologije koriste u jačanju ostvarivanja biračkih prava. Nadalje, treba povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku te ponovno uspostaviti 2002. ukinito Ministarstvo iseljeništva! 

POVJESNIČARI, FILOZOFI, DEMOGRAFI I KNJIŽEVNICI O POVIJESNOJ ULOZI HDZ-A

Povjesničar dr. sc. Ivica Miškulin kazao je da je EU nacionalna zajednica stvorena nakon gorkih iskustava dvaju svjetskih ratova. A HDZ je ostvario projekt hrvatske države i ulazak u EU je nastavak državotvorne politike:

- HDZ-u je početkom 90-ih, osim državne samostalnosti, jedan od glavnih zadataka bio uvođenje Hrvatske u društvo europskih demokracija. EU je logičan nastavak HDZ-ovog državotvorstva i to je vidljivo iz svih programskih dokumenata HDZ-a. Ulazak u EU se može nazvati povratkom Hrvatske svojoj kući!

Filozof dr. sc. Jure Zovko posvetio je pažnju politikama „guranja“ Hrvatske u balkanske regionalne okvire što, nasreću, nije uspjelo. Ali je u glavama nekih još i danas ostala matrica „neprežaljene Jugoslavije“!

- Tuđman je uvijek isticao da je Hrvatska srednjoeuropska zemlja. Austrija i Mađarska s kojima je hrvatska dijelila zajedničku dugogodišnju političku i kulturnu povijest bile su - uz Njemačku! - najveći zagovaratelji osamostaljenja Hrvatske. Kasnije su zdušno podupirale ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije. Tuđmanovim odlaskom s političke pozornice na Pantovčaku je zaživila politika versajskog mita.

Demograf dr. sc. Stjepan Šterc istaknuo je da je hrvatski narod pokazao da se zajedništvom može puno toga napraviti.

- Neće se više dogoditi da ne znamo što želimo! Ne pripadamo nikakvim „balkanskim regijama“, mi smo dio Srednje Europe. A u Europi ne postoji nijedna zemlja koja svoju tradiciju ne diže na razinu strateškog značenja. Na HDZ-u je da ponovno Hrvatskoj vrati ponos i dostojanstvo te zaustavi demografsko odumiranje. Nažalost, kao zemlja smo ušli u demografski slom!

Književnik Hrvoje Hitrec posvetio je pažnju „pomutnji u području kulture“. Nažalost, i u slobodnoj Hrvatskoj mnogi nacionalno orjentirani umjetnici proglašavani su nepoćudnim.

- U kulturi je jednog naroda potrebna država kao držač i kao štit. No bilo je onih kojima je Hrvatska bila trn u oku te su nacionalni orjentirani djelatnici prikazivani kao „šovinisti“ i „antiglobalisti“. Umjesto da kultura u nacionalnoj državi hrvatskog naroda živi punim plućima, mnogi su se kulturnjaci našli u političkom smislu kao nepoćudni. Umjetnici su pak upozoravali da se otvara prostor krivotvoriteljima novije hrvatske povijesti.