Važno je iskoristiti ovo razdoblje da formiramo kvalitetnu vladu. Napravili smo veliki potez, jer smo prihvatili da mandatar bude nestranačka osoba. Gospodin Orešković je dobro prihvaćen kod nas i kolega u Mostu. Ponovno smo pokazali da, nakon predsjednice, imamo nestranačku osobu koja je Hrvatskoj spremna dati sve što zna na planu gospodarstva i financija. Pokazat ćemo sebi i građanima da smo spremni nadići taštine i raditi za Hrvatsku s najboljim stručnjacima! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet).

Donosimo ključne poruke:

Okrenimo se budućnosti

Vidjeli smo na ponos svih nas u Hrvatskoj da su predstavnici manjina podržali akademika Željka Reinera za predsjednika Sabora. To govori da smo otvoreni i da ćemo suradnjom pokazati da se Hrvatska može promijeniti. Prestanimo kombinirati tko ima više glasova, to je već sve smiješno. Okrenimo se budućnosti, radimo posao za Hrvatsku. Ne želim govoriti o izjavama Zorana Milanovića, on govori sam za sebe - nažalost sramoti svoju stranku. Idemo naprijed, nemojmo se više baviti kampanjom i uvredama.  

Za Hrvatsku samo najbolje

Prestanimo stalno lamentirati nad onim što je bilo. Konstituirali smo Hrvatski sabor - to je najljepši dan u mom radnom vijeku. To što akademik Reiner za predsjednika Sabora nije izabran jednoglasno je odluka Milanovića. Drago mi je da je gospodin Leko jasno rekao da će glasovati za gospodina Reinera i da je primopredaja bila na vrhunskom nivou - kako priliči hrvatskoj demokraciji. Važno je iskoristiti ovo razdoblje da formiramo kvalitetnu vladu. Napravili smo veliki potez, jer smo prihvatili da mandatar bude nestranačka osoba. Gospodin Orešković je dobro prihvaćen kod nas i kolega u Mostu. Ponovno smo pokazali da, nakon predsjednice, imamo nestranačku osobu koja je Hrvatskoj spremna dati sve što zna na planu gospodarstva i financija. Pokazat ćemo sebi i građanima da smo spremni nadići taštine i raditi za Hrvatsku s najboljim stručnjacima.  

Pozitivno i s vjerom 

Nemojmo unaprijed osuđivati nekoga na uspjeh ili neuspjeh. Krenimo pozitivno i vjerujmo da nešto možemo napraviti. Imamo sjajnu osobu za mandatara. Imat će podršku u Mostu, kao i u našoj koaliciji. Što se tiče toga tko će predlagati ljude u vladi, u nedostatku informacija puno se toga piše. Mogu reći da su gospodin Petrov, Karamarko i Orešković razgovarali. Konkretnih dogovora nema. Njih trojica će sjesti, bit će u kontaktu s kolegama. Onda će dogovoriti tko će dobiti koji resor, bit će predloženi kandidati iz obje stranke. To će biti jedan konsenzus.

Spremni za reforme

Imamo novu situaciju gdje je Most izraz volje naroda za promjenama. Odlučili smo se za nestranačkog mandatara i napravili smo kompromis. Kod nekih ljudi postoji strah da dolazi netko tko nije iz postojeće nomenklature, kao što je bio gospodin Jurčić u Račanovoj vladi. Dobili smo priliku da provedemo promjene koje su Hrvatskoj potrebne na planu gospodarstva. Ako pogledamo statistike, uskoro ćemo biti 27. zemlja članica u EU po prihodima po stanovniku, jer će nas Rumunjska na ovaj način uskoro prestići. Moramo krenuti u prave promjene. Želim da SDP bude kritična oporba i da nas prisiljava da radimo bolje. Ovo je sada moj osobni osjećaj, a mislim da je to prisutan kod kolega u HDZ-u i u Mostu da je došlo vrijeme za prave promjene. Moramo dokazati da smo za to spremni i da moramo napraviti temeljite reforme. 

Mladima ostanak, iseljenicima povratak 

Gospodin Karamarko i Petrov su podnijeli žrtvu jer su se obojica odrekli mogućnosti - na neki način i prava - da budu šefovi izvršne vlasti. To je velika stvar i to treba cijeniti. Bit će rezova, ali ćemo Hrvatsku pretvoriti u prostor kreativnosti, da mladi ostanu u Hrvatskoj, ali da se vrate oni koji su je napustili. Kao i naši iseljenici poput gospodina Oreškovića da uoče ovdje prilike i da se vrate u Hrvatsku.