Dužan sam obavijestiti hrvatsku javnost da Hrvatska demokratska zajednica danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića. Razloga za to je dosta - odvija se jedna situacija koja nije dobra. Želimo izazvati nešto pozitivno - da se svi trgnu i shvate da su interesi države i naroda važniji od osobnih i stranačkih interesa. HDZ poziva sve subjekte u politici da se uozbilje. Vremena još uvijek ima za čvrstu Vladu. To je još opcija i zaključak Predsjedništva HDZ-a! - sažetak je to ključnih poruka predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a.

Izjavu predsjednika Karamarka - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O OPOZIVU PREMIJERA

Dužan sam obavijestiti hrvatsku javnost da Hrvatska demokratska zajednica danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića. Razloga za to je dosta - odvija se jedna situacija koja nije dobra. Vlada je, naime, postala disfunkcionalna u mnogim elementima. Odnos, naime, u samome parlamentu između nosećih struktura ove Vlade - većine koju čine Most i HDZ - i premijera. Mi kao najveća parlamentarna stranka na kojoj počiva ova vlada smatramo da (i) naš program treba biti implementiran u rad Vlade. Trebalo bi prestati ovo što je sada na sceni: prepucavanja i loši odnosi. Hrvatska nema vremena i strpljenja za takve odnose. Vlada treba biti homogena, čvrsta i jedinstvena - ako želi postići sve ono što smo predvidjeli za ciljeve. Prije svega, to su reforme. No, to trenutno nije moguće.

O ODGOVORNOSTI I NACINALNOM INTERESU

Želimo izazvati nešto pozitivno - da se svi trgnu i shvate da su interesi države i naroda važniji od osobnih i stranačkih interesa. HDZ poziva sve subjekte u politici da se uozbilje. Vremena još uvijek ima za čvrstu Vladu. To je još opcija i zaključak Predsjedništva HDZ-a. Ako premijer traži da iz Vlade odstupe čelnici dviju stranaka na kojima počiva njegov premijerski status - tu nešto nije u redu. A prije toga je podržao mene osobno i bio na XVII. Općem saboru HDZ-a. Pokrećemo, dakle, postupak opoziva premijera - smatramo da se svi politički čimbenici moraju se zamisliti nad ovom situacijom. Krenuti dalje, ali na jedan drugi način.

O KVALITETI I REFORMAMA

Sve što koristi Hrvatskoj i konsolidaciji situacije - osobno sam spreman učiniti. Nisam, međutim, spreman pomiriti se s daljnjim podcjenjivanjem HDZ-a. Nećemo nikome dopustiti ucjene i loša kadrovska rješenja. Reforme se mogu provesti samo sa kvalitetnim ljudima. Pogledajte naše ministre, neke od njih niste možda ni vidjeli dok nisu postali ministri. Oni su nova snaga HDZ-a. Nedopustivo je da kolege iz Mosta postavljaju kadrove koje protekle četiri godine nisu napravili ništa. Želim da se respektira HDZ! Vlada mora biti čvrsta, znati što hoće - i provesti to kvalitetno.

O IZBORIMA

Izbori su nas zadnja stvar - spremni smo za njih. Ali, izgubiti šest mjeseci je ipak previše. Apeliram da se „ohlade“ neke glave i krene se raditi. Optimist sam kada su u pitanju izbori - imamo daleko najveću kvalitetu od naših političkih takmaca.