G. Tomislav Karamarko je kao častan, moralan i odgovoran čovjek uveo jedan novi standard na političkoj sceni u Hrvatskoj. Vodio je HDZ-a zadnje četiri godine - iza sebe ima pet pobjeda. Nismo uspjeli presložiti novu parlamentarnu većinu i on je kao odgovoran i moralan čovjek podnio ostavku. Pokazali smo da smo odgovorna stranka. Hvala g. Karamarku na svemu što je napravio u zadnje četiri godine. Idemo zajedno, jedinstveni i ojačani u nove pobjede! - istaknuo je, između ostalog, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva u izjavi za brojne okupljene medije ispred Središnjice HDZ-a.

Izjavu - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O sjednici Predsjedništva

Predsjedništvo je razmatralo aktualne političke teme. Gospodin Tomislav Karamarko nas je izvijestio da je podnio neopozivu ostavku. Stranka okreće novu stranicu u svom radu. G. Karamarko je kao častan, moralan i odgovoran čovjek uveo jedan novi standard na političkoj sceni u Hrvatskoj. Vodio je HDZ-a zadnje četiri godine - iza sebe ima pet pobjeda. Nismo uspjeli presložiti novu parlamentarnu većinu i on je kao odgovoran i moralan čovjek podnio ostavku. Pokazali smo da smo odgovorna stranka. Hvala g. Karamarku na svemu što je napravio u zadnje četiri godine. Idemo zajedno, jedinstveni i ojačani u nove pobjede. G. Karamarko je - ponovit ću - učinio moralan, odgovoran i domoljuban čin - podnio je ostavku. Nastavljamo dalje raditi. G. Karamarko ostaje dužnosnik stranke, dužnosnik Središnjeg odbora. Za njega itekako ima mjesta.

O unutarstranačkim izborima

Uskoro će na stranačkim tijelima biti donijete odluke o proceduri provođenja unutarstranačkih izbora. Nitko još nije kandidat, a naravno da puno članova stranke ima određene ambicije. Zamolio bih ih da te ambicije stave sa strane dok se ne propišu načini kako će se birati. A svatko onaj - kada se donesu propisnici i odluke - moći će se kandidirati. Uvjeren sam da će članstvo izabrati najboljeg među nama. Uvijek u demokraciji je dobro da ima više kandidata - stvar je odluke pojedinca hoće li se kandidirati. Postoji nekoliko opcija kao će se provesti unutarstranački izbori. Bit će provedeni u roku mjesec dana. U četvrtak će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Kada ta tijela donesu odluku, izvijestit ćemo o njoj. Budite sigurni da ćemo onemogućiti povratak SDP-a u Banske dvore.

O programu i gospodarskom oporavku

Iz ove situacije ćemo izaći jači i ujedinjeniji. Donijet ćemo pravodobne odluke i nećemo trošiti nijednog trenutka - jer Hrvatska nema vremena za čekanje. HDZ ima svoj program koji još nije implementiran. U cilju boljitka građana, nastavka reformi i zaustavljanja iseljavanja mladih napravit ćemo sve ono što je potrebno.

O narodnjačkom svjetonazoru

HDZ je politička stranka, a svaka stranka mora imati svoju svjetonazorsku platformu. Oni koji govor da HDZ mora ići u centar i nekakve druge smjerove, to će oni odlučivati u svojim strankama. A članovi HDZ će odlučiti u kojem smjeru će stranka ići. HDZ je narodnjačka stranka - proistekla iz svog naroda. Naglašavam - stranka desnog centra. Ima svoj program i svoju svjetonazorsku platformu.