Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a umirovljeni general Damir Krstičević te član Odbora i bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva umirovljeni general Josip Štimac održali su danas u Središnjici konferenciju za novinare o slučaju pada zrakoplova MiG-21. Donosimo ključne naglaske njihovih izlaganja.

KRSTIČEVIĆ: Strateški interesi nadstranačka su pitanja

Pilot je, hvala Bogu, ostao živ, a prisebnom je reakcijom uspio izbjeći žrtve na zemlji. No pad aviona, na samu obljetnicu Oluju, otvara pitanja zašto se nesreća dogodila i kako iz nje izvući pouke za budućnost. Cilj ove konferencije nije pokretanje pitanja bilo čije odgovornosti, nego želimo poručiti da je krajnje vrijeme da i vlast i oporba i struka sjednu za stol i postignu konsenzus - koji Milanovićeva vlada nikada dosad nije nudila - o modelu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH te financijskim sredstvima kojima ćemo to realizirati.

Strateški hrvatski interesi, kako to često ističe HDZ, nadstranačkog su karaktera. A to nije samo pitanje nadzora zračnog prostora i budućnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, nego i Hrvatske ratne mornarice i općenito Oružanih snaga. Konsenzus se treba čim prije postići, jer se nesreća s MiG-om i dogodila upravo zbog kontinuiranog odgađanja strateških odluka. 

Svijest o rizicima i nacionalna odgovornost

No ta odluka mora biti utemeljena na rizicima s kojima se Hrvatska suočava ili se može suočiti te na odgovornosti spram svog naroda. Kao oporba spremni smo biti dio rješenja, stoga nam je čudno što predsjednik RH i vrhovni zapovjednik šuti o padu zrakoplova te što još nije sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se pokrenulo rješavanje teške situacije u koju smo dospjeli.               

ŠTIMAC: Ako odustanemo, više nema povratka!

Što prije treba donijeti odluku želi li Hrvatska štititi svoj zračni prostor. Imamo primjere Slovenije i nekih baltičkih zemalja koje su odustale od te sposobnosti, no upozoravam - jednom kada se ta sposobnost izgubi, vrlo ju je teško, gotovo nemoguće nadoknaditi. Znamo da je gospodarska situacija teška, ali sigurno postoje rješenja i vjerujem da ih možemo naći kroz stručno-političku raspravu u koju bi bili uključeni svi relevantni čimbenici. Prvo treba donijeti kratkoročno rješenje, a potom i dugoročno koje će trajati sljedećih 50 godina.

Primjer Češke: novi zrakoplovi - nova radna mjesta!

Odgovarajući na pitanja novinara, i Krstičević i Štimac su istaknuli da su oni osobno za to da Hrvatska modernizira Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bez obzira na tešku ekonomsku situaciju. Pritom je bivši zapovjednik HRZ-a Josip Štimac ukazao na primjer Češke, u kojoj nabava novih zrakoplova nije bila (samo) trošak, nego je ta država našla strateškog partnera koji je u nju doveo i nove, lukrativne poslove za zrakoplovnu industriju. 

Obojica su umirovljenih generala napomenula i da je Hrvatska članstvom u NATO-u preuzela i obvezu nadzora i zaštite zračnog prostora iznad Hrvatske, kao što je ta obveza ugrađena i u Ustav RH. No treba zajedno sjesti, kao što je to Krstičević ponovio u svojoj završnoj riječi, i jednom za svagda postići konsenzus. U najboljem interesu naše zemlje i svih njenih građana.