Okupit ću sve političke snage jer stanje je doista teško! * Zatražit ću sazivanje tematske sjednice Vlade RH o teškome gospodarskom i socijalnom stanju! * Ako Vlada nema rješenja, zatražit ću prijevremene izbore! * Ovršni zakon poslat ću na ocjenu ustavnosti! * Milanović me još nije nazvao i čestitao na pobjedi! - dio je to poruka iz kraćih intervjua Večernjem listu i raznim televizijama koje je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dala u ranim jutarnjim satima nakon proglašenja pobjede. 

Intervjue možete pogledati u cijelosti, a razgovor u Večernjaku i pročitati:

VEČERNJI LIST (novinari: Iva Puljić-Šego & Davor Ivanković)

Koji su vaši prioriteti? 

Apsolutni je prioritet sazivanje sjednice Vlade RH na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i da vidimo moguća rješenja. Nema li Vlada rješenja, onda treba inzistirati da idemo - dalje. To uključuje i traženje prijevremenih izbora. Okupit ću sve političke snage u zemlji, jer stanje je doista teško. Trebamo pronaći zajednički jezik kada je riječ o pitanjima od nacionalne važnosti. Sljedeći je prioritet sazivanje summita, koji će uključivati poslodavce, sindikate i ostale, na kojemu bi se raspravljalo o gospodarskoj krizi i kako pokrenuti zapošljavanje. Premda je ovršni zakon već na Ustavnom sudu, tamo ga je poslala Udruga blokiranih, ipak ću svojim aktom i ja poslati ovršni zakon na ocjenu ustavnosti jer držim da nije u skladu s Ustavom RH. Puno je posla pred nama. 

Hoćete li uspjeti povezati i za zajednički stol posjesti premijera Zorana Milanovića i šefa oporbe, Tomislava Karamarka? Do sada u tri godine nisu uspjeli niti kavu popiti zajedno.

Vidjet ćemo. Tomislav Karamarko, koliko ja vidim, spreman je na to, a Milanović, ne znam. On me nije još ni nazvao, a niti čestitao na pobjedi. Tako da ćemo vidjeti kako će se on ponašati. Mislim da će razmišljati racionalno i u interesu Hrvatske, hrvatskih građana, a ne o svom interesu. 

Očekujete li poziv i Ive Josipovića? 

Ivo Josipović i ja već smo razgovarali, i to vrlo kulturno. On je nazvao mene, a dogovorili smo se razgovarati o prijenosu predsjedničkih ovlasti i to na vrlo civiliziran način. 

Kad će se vaša obitelj okupiti, kad stižu djeca u Hrvatsku? 

Morat ću iskoristiti ovih mjesec dana, otići u Bruxelles i spakirati djecu. Moram pronaći školu za njih, tako da se neće vratiti u idućih tjedan dana, no svakako u idućih nekoliko mjeseci.

INTERVJUI ZA EUROPSKE I DOMAĆE MEDIJE

U nastavku večeri predsjednica je dala još nekoliko intervjua, među inim za Federalnu TV (BiH), 24UR (Slovenija), Novu TV i Vinkovačku TV. U cijelosti ih pogledajte u nastavku: