Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na središnjem se zagrebačkom trgu jučer sastala s Milivojem Špikom, predsjednikom Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), koji joj je izrazio bezrezervnu potporu i potpisao za njezinu kandidaturu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-buz-za-predsjednicu-josipovic-...

Grabar-Kitarović je nakon toga, u društvu prvog čovjeka BUZ-a, odgovarala na pitanja okupljenih novinara. Komentirala je, među inim, predsjedničke ovlasti koje bez zadrške namjerava koristiti, iniciranje sjednice Vlade na temu gospodarsko-socijalne krize, kao i rezoluciju Europskog parlamenta o Šešelju i šutnji Beograda koju je inicirao naš zastupnik Andrej Plenković.

Snimku izjave možete u cijelosti pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednice za bolju Hrvatsku:

O PREDSJEDNIČKIM OVLASTIMA

Sve su predsjedničke ovlasti jednako važne i njih je puno - nije točno da ih nema. Koristit ću ih apsolutno sve - od prvoga dana kada postanem predsjednica RH. I ne samo ovlasti koje su Ustavom propisane, nego i one koje proizlaze iz činjenice da je predsjednica izravno izabrana od naroda - da je glas naroda i arbitar u političkim procesima. A prvo što ću učiniti kada postanem predsjednica jest nazvati premijera i inzistirati na održavanju tematske sjednice Vlade o gospodarskoj i socijalnoj krizi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/moji-prvi-potezi-pojeftinit-cu-ured-...

Prioritet mog rada bit će svakako gospodarski oporavak - Hrvatsku moramo izvući iz krize. Uz ovakvu SDP-ovu vlast idemo prema propasti i bankrotu - više se nema što čekati, moramo početi raditi!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/glas-za-josipovica-glas-za-milanovic...

O PLENKOVIĆEVU USPJEHU 

Uvijek govorim da Hrvatska nije mala zemlja. Onoliko smo veliki koliko se sami učinimo. Upravo inicijativa eurozastupnika Plenkovića u slučaju Šešelj - kao i rad drugih eurozastupnika u EP-u - dokazuje da možemo učiniti mnogo. Mogla je to i Vlada učiniti da je ranije reagirala. I g. Milanović i g. Josipović su trebali reagirati prvog trenutka kad je Šešelj došao u Srbiju i kad je krenuo s opasnom retorikom. Šešelj je ratni zločinac, njemu je mjesto u Haagu. Drago mi je da se tamo vraća. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-ses...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-ekspresni-ucinak-rezolucije-o-seselju-...

O SDP-ovoj VLADI

Nisam rekla, kako dio medija imputira, da ne vidim način kako surađivati s aktualnom vladom. Rekla sam upravo suprotno - da ću prvo pozvati premijera na razgovor. Osoba sam koja želi surađivati, u interesu mi je prije svega dobrobit Hrvatske i svih naših građana. Neću se bespotrebno sukobljavati, ali ako ta suradnja ne bude uspješna, svakako ću lupiti šakom o stol!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-vukovara-milanovicev-kandidat-jos...

Ako vlada ne pokaže da može izvući zemlju iz krize i da poduzima konkretne inicijative za vraćanje dostojanstva svakom čovjeku - uključujući i našim umirovljenicima - onda se neću ustručavati pozvati je da odstupi i da se održe prijevremene izbori kako bi se napokon završila ova agonija.