Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković te ministar rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić predstavili su u Banskim dvorima novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja - „Od mjere do karijere“.

Cilj - rast zaposlenosti

Vlada RH u svom je programu istaknula zapošljavanje te stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta kao temeljne ciljeve koje će postići izradom okvira za razvoj učinkovitog i uređenog tržišta rada. Mjere aktivne politike zapošljavanja jasno definiraju provođenje jednog od ciljeva Vlade RH - povećanje broja zaposlenih u Hrvatskoj.

U proračunu za 2017. godinu za ove je mjere osigurano 1,5 milijardi kuna - pri čemu sredstva Europskog socijalnog fonda čine gotovo 45 posto, odnosno oko 658 milijuna kuna.

Skrb za najosjetljivije

Predsjednik Plenković je još jednom naglasio da je za mjere izdvojeno 1,5 milijardi kuna - što je 400 milijuna više nego do sada. Mjere će pridonijeti stabilnosti i gospodarskom rastu, a povećat će se broj radnih mjesta.

- Novi paket aktivne politike zapošljavanja još je jedna od aktivnosti Vlade RH koja se fokusira na najvažniji dio programa - gospodarski rast i razvoj. Mjere za cilj posebno imaju aktivaciju osjetljivih skupina: mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom. Ukupno je predviđeno 1,5 milijardi kuna - 400 milijuna kuna više nego prethodnih godina. A 650 milijuna kuna povlači se iz europskog socijalnog fonda. Na Zavodu za zapošljavanje je 22 tisuće slobodnih radnih mjesta, a kada bi se ona popunila, broj nezaposlenih pao bi na 10 posto.

Jednostavne i fleksibilne mjere

Kako je istaknuo ministar Ćorić, njegov resor je zadnjih mjeseci intenzivno radio na mjerama, a uvažene su potrebe kako nezaposlenih, tako i poslodavaca.

- Zadnja tri i pol mjeseca Ministarstvo rada i mirovinskog sustava posvetilo je analizi do sada korištenih mjera aktivne politike zapošljavanja. U tom kontekstu, cijelo smo vrijeme osluškivali potrebe nezaposlenih osoba i poslodavaca. Sve s idejom da mjere učinimo što jednostavnijima i fleksibilnijima. Prezentirat ćemo devet mjera - one predstavljaju redefinirani, poboljšani paket svega onog što je Hrvatski zavod za zapošljavanje dosad nudio.

DEVET MJERA

Predstavljeno je devet mjera:

1) potpore za zapošljavanje;

2) potpore za usavršavanje;

3) potpore za samozapošljavanje;

4) mjera obrazovanja nezaposlenih;

5) osposobljavanje na radnom mjestu (mjera koja se uglavnom odnosi na one sa srednjom i nižom stručnom spremom);

6)  stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa;

7) javni rad (za najranjivije osobe na tržištu rada);

8) potpora za očuvanje radnih mjesta;

9) mjera - stalni sezonac.

Više o mjerama na:

www.mjere.hr