Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlada Tomislav Karamarko danas je u Virovitici - uoči svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnutka virovitičkog (gradskog) HDZ-a - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, odabir novog ravnatelja SOA-e, potrebu profesionalizacije MUP-a, iskorištenost sredstava iz EU fondova, potrebu smanjenja birokratskih prepreka za realizaciju investicija…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NOVOM RAVNATELJU SOA-e

Imali smo svoje preferencije. Smatrao sam da vladajuća koalicija treba sugerirati rješenja, da se ona ne donose samostalno. Očekivao sam da će Vlada prodiskutirati kandidate. Drago mi je da je ova trakavica prestala. Ne mogu odreći pravo premijeru da sam odluči. Pred nama je mnogo važnih zadaća: privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta… Postoje projekti, postoji gospodarski program HDZ-a koji je potrebno implementirati. Imam 14 godina iskustva rada u sustavu nacionalne sigurnosti, ali evo - situacija je ispala kako je ispala. Podržavamo premijera i suradnju s Mostom, bitno nam je da krenemo baviti se projektima. Jedni smo prema drugima jako otvoreni. Ako dođe do loših kadrovskih prijedloga, intervenirat ćemo. Stranka smo koja je pobijedila i imamo najveći broj mandata u Saboru.

O REFORMAMA

Možemo biti nezadovoljni rješavanjem konkretnog problema, ali ne načinom na koji funkcionira Vlada. S Mostom ponekad imamo duge i mukotrpne razgovore, ali ih uvijek sve riješimo. Pred nama je provedba programa reformi - potrebno se na to koncentrirati.

O SURADNJI S MOSTOM

Pitate me za „mogućnost koalicije s HNS-om“? To je hipotetsko pitanje, ne bih o tome. Čvrsto vjerujem u Domoljubnu koaliciju, suradnju s Mostom i premijerom Oreškovićem.

O PROFESIONALIZACIJI MUP-a

Ponovit ću ono što sam već nekoliko puta rekao: ljudima koji su bili u funkciji jedne stranke, koji su zloupotrebljavali sustav - a postoje vrlo ozbiljne indicije da je to tako bilo - nije mjesto u sustavu. Kada pričamo o reformama i promjenama, onda su bitan segment toga i ljudi. Želimo svježe i kvalitetne ljude u policiji - koji nisu opterećeni stranačkom pripadnošću.

O EU FONDOVIMA

Pitate me za „povlačenje sredstava iz EU fondova“? Nismo zadovoljni, realizacija je ispod 30 posto. To nije dobro. Stanje je takvo zbog neznanja ili inertnosti, ili pak ostalih razloga. Uglavnom, sredstva nisu realizirana. Ali ne samo sredstva iz EU fondova, mnogo je investicija spriječeno - investicija jakih tvrtki ili pojedinaca. I to zbog birokratskih razloga, to moramo riješiti. Upravo sam razgovarao s gradonačelnicima i načelnicima iz ove županije - svi ukazuju na iste probleme, dakle, birokratiziranost i veliki broj inspekcija, te dokumenata koje treba pribaviti… Investicije treba pustiti da se realiziraju, a ako je nešto nezakonito, onda DORH treba reagirati.