Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić danas se u Središnjici u izjavi za mnogobrojne medije osvrnuo na najnoviju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske. Jedna od najuglednijih svjetski agencija za mjerenje kreditnog rejtinga država Standard & Poor's smanjila je, naime, Hrvatskoj - zbog rasta javnog duga i izostanka reformi - izglede sa „stabilnih“ u „negativne“.  U agenciji S&P, nadalje, očekuju rast duga u 2016. - preko 90 posto BDP-a!  

Izjavu dr. sc. Ćorića - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Najnovija ocjena agencije Standard & Poor's dokaz je nekredibiliteta ekonomske politike u Republici Hrvatskoj. Ujedno - to je pokazatelj stanja u kojem se Hrvatska trenutno nalazi. Apeliramo na Vladu da se napokon trgne - jer smo trenutno na samom europskom dnu! Kreditni rejting Hrvatske - u mandatu ove vlade - četiri puta je dobivao negativni predznak! Naime, dva puta je smanjen, a dva puta su njegovi predznaci promijenjeni iz stabilne u negativne. Hrvatska gubi kredibilitet u očima stranih investitora! Dovest ćemo se u situaciju da - u onom trenutku kada kamatne stope na financijskim tržištima narastu - nećemo biti u stanju refinancirati javni dug!

STIHIJSKI - BEZ IKAKVIH REFORMI

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na potrebne mjere za poboljšanje gospodarske situacije u Hrvatskoj. Dr. sc. Ćorić je odgovorio jasno i argumentirano - glavni uzrok negativnih trendova u hrvatskom gospodarstvu je nesposobnost Vlade - stihijskim mjerama se ne izlazi iz krize. Već pametnim strukturnim reformama! 

- Ono što možemo i moramo napraviti jest pokrenuti gospodarski rast koji neće na godišnjoj razini veći 0,5 posto. Hrvatskoj trebaju znatno veće stope gospodarskog rasta! Ali - potrebne su i strukturne reforme te promjene u većini sektora. To se, nažalost, u Hrvatskoj ne događa! To je problem funkcioniranja ove vlade - ništa se ne može učiniti stihijskim mjerama. I ova najnovija ocjena kreditnog rejtinga to pokazuje. Iz Vlade stižu optimistične najave i „bombardiranje“ optimizmom o silnim pozitivnim ekonomskim pokazateljima, dok nas investitori u svijetu doživljavaju sve negativnije!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/novi-broj-mjesecnika-im-eu-fondovi-kao-pokre...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-procjene-sp-hrvatska-ce-i-dalj...

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-novi-pad-kreditnog-rejtinga-nov...