U Banskim dvorima održana je 10. sjednica Vlade RH. Prva točka dnevnog reda bilo je predstavljanje nacrta prijedloga državnog proračuna za 2017., s prijedlogom projekcija za 2018. i 2019. Nacrt prijedloga državnog proračuna je usvojen.

Poboljšanje životnog standarda

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u svom je uvodnom obraćanju izdvojio da je prijedlog proračuna utemeljen na očekivanim makroekonomskim pokazateljima - uz naglasak na očuvanju fiskalne održivosti te poboljšanju životnog standarda građana.

- Gospodarstvo RH je u uzlaznoj putanji. To se odrazilo i na rastu BDP-a od 2,9 posto u trećem tromjesečju ove godine te rastu izvoza i rastu stope zaposlenosti. U srednjoročnom razdoblju očekujemo nastavak pozitivnih kretanja te postupno ubrzanje rasta gospodarskih aktivnosti.

Smanjenje deficita i javnog duga

Premijer je dodao da se u 2017. predviđa rast BDP-a od 3,2 posto - čemu će pridonijeti i usvojena porezna reforma.

- Usprkos recentnim pozitivnim ekonomskim pokazateljima, još uvijek su prisutne određene gospodarske ranjivosti. Podsjećam da se od siječnja 2014. Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog proračunskog manjka koji je bila obvezna smanjiti na razinu 2,7 posto BDP-a u 2016., a to smo temeljem rebalansa proračuna za tekuću godinu i potvrdili deficitom od 1,6 posto. Nastojimo dovesti javni dug na održivu putanju, što ove godine prvi put potvrđuje i njegovo smanjenje.

Dodatno jačanje pozitivnih kretanja

Politička stabilnost Vlade i povoljni makroekonomski trendovi - kako je naglasio Plenković - pružaju priliku, a i nameću obvezu, za provedbu sveobuhvatnih strukturnih i fiskalnih reformi.

- U tom smislu u razdoblju 2017.-2019. ekonomska politika i proračun bit će usmjereni na adresiranje strukturnih nedostataka u gospodarstvu te dodatno jačanje pozitivnih gospodarskih kretanja. Prihodna strana proračuna određena je postupnim jačanjem oporavka gospodarske aktivnosti, povećanom apsorpcijom EU fondova te učincima sveobuhvatne reforme poreznog sustava, usvojene prošlog tjedna.

Ravnomjerni regionalni razvoj

Istaknuo je da je kao predsjednik Vlade već posjetio 13 županija.

- Velika su očekivanja naših ljudi diljem Hrvatske od aktivnosti usmjerenih na ravnomjerni regionalni razvoj.

Mjere demografske obnove

Govoreći o dijelu proračuna usmjerenom na demografsku obnovu, premijer je izdvojio mjere koje je Vlada već usvojila.

- Osobitu pozornost smo u proračunu posvetili demografskoj obnovi. I to kroz povećanje iznosa porodiljnih naknada u drugih šest mjeseci te subvencioniranje kredita za kupnju prve nekretnine. U upravljanju ekonomskom politikom vodili smo računa o društvenoj pravednosti i uključivosti kroz pružanje zaštite i solidarnosti ranjivim skupinama društva.

Rast minimalne plaće

Plenković se dotaknuo i uredbe o visini minimalne plaće.

- Odlučili smo postojeći iznos minimalne plaće povećati za pet posto, tako da će on u bruto iznosu u odnosu na dosadašnjih 3.120 kuna iznositi 3.276 kuna. Smatramo da je to važna i bitna poruka svim građanima koji nisu obuhvaćeni pozitivnim učincima porezne reforme.

Zakonsko rješenje za totalitarne simbole

Plenković je najavio i da će Vlada osnovati povjerenstvo koje će, nakon analize, predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava.

- Kada je riječ o simbolima totalitarnih sustava, postoji različita sudska praksa. Sve to nalaže Vladi da o tom pitanju pokrene povjerenstvo koje će na racionalan, trezven, smiren i staložen način razmotriti prijepore i predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava. Na taj bismo način spriječili daljnju polarizaciju i podjelu društva.

Orepićev intervju

Plenković se osvrnuo i na intervju ministra Vlahe Orepića u jednom hrvatskom tjedniku.

- Smatram da se kao Vlada, i ja kao predsjednik, trebamo vrlo jasno ograditi od tog intervjua kojim se na neprimjeren način proziva sve suce Ustavnoga suda kao najvišeg ustavnog tijela Republike Hrvatske.

Sjednicu Vlade možete u cijelosti pogledati na poveznici: