„Političko-povijesni aspekti I. Općeg sabora HDZ-a“ - naziv je tribine održane u Društvu hrvatskih književnika u organizaciji Mladeži HDZ-a. Posebni gosti tribine bili su predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač i Vice Vukojević, također utemeljitelj naše stranke. 

Iskustva utemeljitelja 

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver u uvodnom se govoru obratio brojnim članovima i simpatizerima te najavio organiziranje niza tribina sličnoga karaktera.

- Posebno pozdravljam naše utemeljitelje - Milana Kovača i Vicu Vukojevića. Možemo biti sretni što imamo priliku uživo čuti ljude koji su imali hrabrosti biti uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i stati nasuprot velikosrpske agresije i komunističke represije. Stvarajući HDZ, oni su sudjelovali i u stvaranju Republike Hrvatske. 

Milan Kovač i Vice Vukojević govorili su pak o vlastitim iskustvima iz vremena osnivanja HDZ-a. Njihove govore možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

KOVAČ: HDZ - najveća stranka u povijesti Hrvata!

Iako su to bila olovna vremena, zbog svih ljudi koji su stoljećima željeli hrvatsku državu ništa nije bilo teško učiniti. Tako smo održali Prvi Opći sabor HDZ-a. Iz Beograda su se tada čuli ratni bubnjevi. U teškim smo uvjetima stvarali HDZ koji je izrastao u najveću političku organizaciju u povijesti hrvatskog naroda. Pod vodstvom dr. Tuđmana ostvarili smo gotovo sve što smo tada u programskoj deklaraciji i zamislili. Ono što iz te deklaracije još nije realizirano jest da u našoj slobodnoj državi hrvatski čovjek od svoga rada bolje živi i da se iseljeni Hrvati vrate u domovinu. 

VUKOJEVIĆ: Hrvatska je stvorena pod vodstvom HDZ-a i dr. Tuđmana!

Voljom hrvatskog naroda - a mimo volje gotovo cijelog svijeta - pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i HDZ-a stvorena je hrvatska država. Danas se Jugoslavija nastoji obnoviti tzv. regionom. Bio sam zatvaran 14 puta u 13 zatvora. Osim tzv. nacionalizma, ništa mi nisu mogli dokazati. Kada smo dočekali demokraciju, odmah sam se priključio HDZ-u. Na Prvom Općem saboru govorio sam o temama koje su tada bile kažnjive, a to su Bleiburg, Križni put i ubijeni Hrvati u inozemstvu. Predložio sam tada da se posmrtni ostaci ubijenih Hrvata u inozemstvu prenesu u Hrvatsku i pokopaju na Mirogoju. Kasnije je donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava kojim se to i ostvarilo. 

O povijesnom značenju Prvoga Općeg sabora

Moderator tribine bio je Roko Milković, a članovi naše Mladeži Borna Jurčević i Ivana Široki održali su prezentacije u kojima su govorili o povijesnoj važnosti Prvoga Općeg sabora HDZ-a u sklopu čega su usporedili odnos medija prema HDZ-u u ono vrijeme i danas. 

Njihova izlaganja možete pogledati u cijelosti: