Ključno da sjednemo za stol i razgovaramo. Vrlo skoro ćemo pokrenuti razgovore s kolegama iz Mosta - vidjet ćemo što će sve biti ponuđeno. Građani žele temeljite promjene u Hrvatskoj. To želimo i mi i kolege iz Mosta  Mi imamo gospodarski program - vrlo kvalitetan! Formirat ćemo stabilnu vladu! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju Hrvatskog radija „U mreži prvog“ (urednik i voditelj: Ivica Ružičić).

Donosimo ključne poruke:

O stabilnoj vladi

Što se tiče mjesta u budućoj vladi, sada nije vrijeme da razgovaramo o funkcijama. Ključno da sjednemo za stol i razgovaramo. A što se tiče naše koalicije s kolegama iz Mosta - da razgovaramo o mogućnosti spajanja naših programa. Mi imamo gospodarski program - vrlo kvalitetan! Imamo jako dobru platformu za pregovore - uvjereni smo da ćemo na temelju razgovora o programima i sveobuhvatnom paketu reformi naći zajednički jezik. Te biti u mogućnosti imati mandatara iz naših redova. Nakon toga formirati stabilnu hrvatsku vladu. Ono što je najbitnije je da smo dobili poruku hrvatskih birača - oni žele reforme. I to temeljite reforme, temeljite promjene u Hrvatskoj. To želimo i mi i kolege iz Mosta. Na nama je da pokažemo odgovornost i ozbiljnost u pregovorima te sukladno volji birača složimo paket mjera i da krenemo u ono što je najbitnije - rad za dobrobit građana.

O gospodarskom oporavku

Idemo korak po korak - moramo biti racionalni. Imat ćemo nedjelju službene rezultate DIP-a. Nakon konzultacija s Predsjednicom Republike, nakon što se identificira mandatar, imat ćemo puno jasniju sliku stanja stvari u Hrvatskoj. Uvjereni da ćemo imati priliku i dovoljno mudrosti da usuglasimo jednu platformu - koja će donijeti Hrvatskoj ono što je najpotrebnije: preobrazbu gospodarstva i zaustavljanje odljeva mladih ljudi. Te stvoriti novu društvenu klimu - koja će biti zasnovana na konsenzusu i zajedništvu.

O konsenzusu

Vrlo skoro ćemo pokrenuti razgovore s kolegama iz Mosta - vidjet ćemo što će sve biti ponuđeno. Gospodin Podolnjak govorio je o tome da će svi zahtjevi biti formulirani u sljedećih 7 do 10 dana, mi ćemo već prije toga razgovarat s kolegama iz Mosta. Što se tiče gospodarskog programa - na osnovu njega dobili smo najveći broj mandata u Hrvatskom saboru. Što se tiče i drugih stvari, mislim da i tu postoji konsenzus. Primjerice, pravosuđe - bez efikasnog pravosuđa ne možemo imati više investicija jer nemamo stabilan sustav. Što se tiče županijskog ustroja, naći ćemo rješenje s kolegama iz Mosta da zadržimo županije. Uvjeren sam da ćemo u dijalogu na visokoj razini sa stručnjacima - koji su u javnosti priznati - uspjeti naći konsenzus s kolegama iz Mosta. Ipak smo i jedni i drugi dobili veliki broj glasova na temelju ono što je ključno - da se uistinu u zemlji nešto promijeni. Građani hoće boljitak, konsenzus, i zajedništvo.

O promjenama

Na skupu u Areni u videoporuci potporu nam je dao irski premijer Enda Kenny - koji je izvukao Irsku iz gospodarske krize. Mi smo na to spremni, shvatili smo poruku koju smo dobili od birača. Oni žele osigurač da se promijene dogode. U cilju gospodarskog opravka radit ćemo zajednički i u konsenzusu. Spremni smo na pregovore s Mostom - formirati stabilnu vladu na temelju pravog programa gospodarskog oporavka. Programa, dakle, koji nudi zajedništvo i konsenzus.