Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović jučerašnji je dan provela u posjetu štićenicima Doma umirovljenika u Bjelovaru i Daruvarskim toplicama, na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu u Grđevcima, te s brojnim članovima Saveza Čeha u Daruvaru. U povodu Dana osoba s invaliditetom posjetila je udruge koje skrbe o  osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju te brinu o njihovoj socijalnoj uključenosti što je  također jedna od okosnica programa „Za bolju Hrvatsku“. 

„Nova pravednost“ 

Buduća predsjednica odgovarala je, također, na pitanja okupljenih novinara te komentirala, među inim, aktualni indeks korupcije u EU koji Hrvatsku svrstava među pet najkorumpiranijih država članica.  

- Biti među pet najkorumpiranijih država u Europi je žalosna i poražavajuća činjenica, što je rezultat „nove pravednosti“ očito! Kao predsjednica RH borit ću se žestoko protiv korupcije i za nultu sam stopu tolerancije! Ali cijelo vrijeme, ne samo u predizborno vrijeme, naglasila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ravno veleizdaji

Istaknula je također da se njen program „Za bolju Hrvatsku“ temelji na hrvatskoj stvarnosti, a to je katastrofalna socijalna i gospodarska situacija.

- Za 2014. godinu iz kohezijskih fondova Hrvatskoj je bilo raspoloživo  1,1 milijardi eura, za poljoprivredu primjerice 400 milijuna, za ribarstvo oko 36 milijuna. Znate li koliko je Hrvatska od toga povukla? Nula eura i nula kuna, jer vlada nije ni raspisala natječaje. Ukratko, nije učinila ništa! To je ravno veleizdaji, to je korupcija protiv koje ćemo se boriti,  poručila je buduća predsjednica.

Srbija se mora ograditi 

Na pitanje o slučaju  Šešelj, Grabar-Kitarović je već nebrojeni put istaknula da se službeni Beograd mora jasno ograditi od njegove velikosrpske retorike. Podsjetimo, reakcija je to koju je već među prvima iznijela buduća predsjednica RH, dok je predsjednik u odlasku izražavao „žaljenje“. 

- Očekujem od Srbije da se ogradi od izjava Šešelja, na neki način je to učinjeno, no to još uvijek nije dovoljno snažno.  Držim da srpska manjina u Hrvatskoj treba biti ta koja će se u Hrvatskoj angažirati i štiti Hrvatsku od tih velikosrpskih izjava koje bez obzira što danas nisu realno ostvarive,  nije im mjesto u 21. stoljeću.

Njemačka kao uzor

Upitana koji će joj biti prvi predsjednički posjet  u mandatu, Grabar-Kitarović je istaknula Njemačku zbog komparacije modela socijalno-tržišnog gospodarstva.