Veličanstvena atmosfera na svečanoj inauguraciji prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Domoljubni zanos i nacionalno zajedništvo. 

Na prepunome Markovu trgu oko tisuću uzvanika nazočilo je činu predsjedničke prisege, a još tisuće i tisuće građana stiskale su se u okolnim gornjogradskim i donjogradskim zagrebačkim ulicama. Uz niz državnika, inozemnih političara, predstavnika aktualne vlasti u RH, crkvenih dostojanstvenika i ostalih hrvatskih uglednika, na inauguraciji je bilo i izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom.  

Uživo za Novu TV

Uoči početka ceremonije, predsjednik Karamarko s Markova je trga uživo razgovarao za Novu TV s reporterima Mislavom Bagom i Ivanom Petrović. Zajedno su pratili dolazak izabrane predsjednice RH,  koja se prije svečanosti prošetala zagrebačkim ulicama - na oduševljenje okupljenog mnoštva - te na Gornji stigla uspinjačom. 

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo glavne Karamarkove naglaske:

Zajedništvo, domoljublje, optimizam 

Danas sam uzbuđen, ovaj dan je u duhu naše povijesti i bogate raznolikosti, ali i zajedništva, zajedništva na koje je stalno ukazivala naša predsjednica. Današnja manifestacija ispunjena je domoljubljem, optimizmom, porukama mira - ovo je dobar početak mandata. Kao parlamentarna oporba, surađivat ćemo s predsjednicom, podržavat ćemo sve pozitivno, predlagat ćemo što mislimo da je dobro za Hrvatsku - ne sumnjam da ćemo dobro surađivati.

Potpora ženama i uvažavanje 

Ovaj dan najavljuje bolja vremena za Hrvatsku, Kolinda Grabar-Kitarović bit će predsjednica svih građana. Predsjednica je bila članica HDZ-a, a moram naglasiti da je naša stranka dala i prvu premijerku, imala najveći broj žena i na europskih listama - što govori o demokratičnosti i odnosu prema ženama u našoj stranci. 

Uvijek sa svojim narodom!

Njezina šetnja gradom je sjajna, u njoj je puno simbolike. Predsjednica želi biti s građanima, tako se i ponaša. Sa sigurnosnog aspekta nemojte brinuti - ona je omiljena među ljudima. I dolazak uspinjačom - kojom se svakodnevno voze „obični ljudi“ - odlična je poruka. Ona je prvi narodnjački predsjednik RH, kao što je i naša stranka narodnjačka. 

ZA izlazak iz krize

Predsjednica je vrlo radišna, ima sjajne kontakte po svijetu - koji su bitni za naše gospodarstvo.Ima puno prednosti u usporedbi s prethodnim predsjednicima. Predsjednica poziva na zajedništvo, radit će na konsenzusu i tako izvući zemlju iz krize. Kada je u pitanu gospodarski oporavak, tu nema mjesta podjelama. Također, predsjednica će poticati Vladu da se snažnije, kvalitetnije angažira. Jer, veliki broj mladih napušta Hrvatsku - to moramo zaustaviti. Siguran sam da će predsjednica, čim preuzme dužnost, početi raditi na tome.

Više fotografija pogledajte na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.750691065029934.1073741978.406...