Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica Republike Hrvatske saveza Kolinda Grabar Kitarović tijekom dvodnevnog summita Sjeveroatlantskog saveza u Walesu razgovarala je sa svjetskim liderima: američkim predsjednikom Barackom Obamom, britanskim premijerom Davidom Cameronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel... Pozvala ih je da posjete Hrvatsku nakon što pobijedi na izborima i preuzme ključeve Pantovčaka. 

U Cardiffu, gdje je došao i Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović dala je više izjava za hrvatske medije. Kako uoči summita u čijoj je organizaciji imala jednu od glavnih uloga ...

... tako i nakon što je završio. 

O SAVJETIMA I POTPORI DRŽAVNIKA

Svi znaju da je ovo moj posljednji angažman za NATO, nakon čega ću se posvetiti kampanji. Dobila sam brojne savjete i potporu, na čemu sam svima zahvalna. Predsjednik Obama je ponudio niz korisnih ideja, a njemačka kancelarka Merkel ohrabrila me na putu da budem prva žena predsjednica u RH. Razgovarala sam i s britanskim premijerom Cameronom o Hrvatskoj u EU, a Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, poručio je da će me nazvati nakon summita jer imamo brojne teme za razgovor. Njihove podrške su poticajne i zahvalna sam svima na lijepim željama. Bilo je naporno pripremiti summit NATO-a u teškim, ratnim okolnostima u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali zadovoljna sam i sve je proteklo pozitivno te se nakon oproštajnog ručka u središtu NATO-a u Bruxellesu za tjedan dana brzo vraćam u Hrvatsku.

O „BLISKOM SUSRETU“ S JOSIPOVIĆEM

Kada u svijetu predstavljamo Hrvatsku i štitimo nacionalne interese, onda moramo biti jedinstveni. Postoji apsolutno suglasje da RH jest i mora biti aktivna članica NATO-a, a o pojedinostima našeg angažmana bit će više riječi u kampanji. O svim razlikama razgovarat ćemo kod kuće. Spremna sam za politički okršaj u skorašnjoj izbornoj utrci, na domaćem terenu.

POSEBNI SAVJET PRINCA CHARLESA

Na domjenku koji je upriličio za sudionike NATO summita, britanski prestolonasljednik princ Charles dao je, donosi Večernji list, posebni savjet našoj predsjedničkoj kandidatkinji: 

- Čestitam na odluci da krenete u predsjedničku kampanju. Kad budete predsjednica Hrvatske zamolit ću Vas za humanitarni i umjetnički angažman jer moramo sačuvati naš prirodni okoliš te promicati ljubav i brigu prema umjetnosti. U Hrvatsku dolazi sve više Britanaca i znam da su oduševljeni. Stoga budite ponosni na svoju zemlju i ulažite u sigurnu budućnost novih generacija. Djeca će vam biti zahvalna.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/ugostit-cu-obamu-i-merkel-na-pantovcaku-...