Više od 400 izaslanica okupilo se u zagrebačkom Hotelu Westin na Izvanrednom saboru Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Saboru su, među ostalima, prisustvovali brojni stranački dužnosnici - glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik (i potpredsjednik Sabora) Tomislav Čuljak, potpredsjednica stranke (i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu) Dubravka Šuica te članovi nacionalnog Predsjedništva: direktorica kampanje Josipa Rimac, prvi čovjek zagrebačkog (gradskog) HDZ-a Andrija Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver…U radnom predsjedništvu Izvanrednog sabora bile su Nadica Dreven Budinski, Anita Aužina, Rosanda Dukić, Višnja Gašpar i Nada Murganić.

Na saboru je glavni tajnik Milijan Brkić kao osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka održao zapaženi govor. Govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Katarina Zrinski kao uzor

Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Utemeljitelji su mudrost, savjest i kamen temeljac HDZ-a, Mladež je naša energija, snaga i poticaj, a žene su emocija, srce i duša naše stranke. Neka vam povijesna uloga Katarine Zrinske, majke, pjesnikinje, mučenice, žene koja se žrtvovala za svoju obitelj i svoj narod bude inspiracija u vašem djelovanju u budućnosti. Napokon, nakon 15 godina hrvatske države na Pantovčaku imamo ženu. Nadam se da će ona nastaviti onim putem gdje je stao naš pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Popraviti položaj žena u društvu

Svi zajedno moramo dati maksimalan doprinos da se položaj žena u društvu popravi. Žene moraju biti uključene u sve sfere društva. HDZ itekako vodi računa o zastupljenosti žena u stranci - tako će biti i na svim predstojećim izborima. Neka vam inspiracija također budu i riječi blaženog Alojzija Stepinca - „mogu imati sve medije ovog svijeta, sva kazališta, kina, novine i svo oružje ovog svijeta, ali ne mogu doprijeti do srca i do duše našega naroda“. HDZ je promijenio odnos prema biračima, čovjeku, narodu… Spustili smo se među narod. Čovjeka moramo gledati odozdo prema gore i pružiti mu ruku.

Zajedništvom do pobjede

O nama ovisi tko će sutra preuzeti odgovornost za upravljanje državom. Apeliram na zajedništvo. Jer, jedino kada smo zajedno - pobjeđujemo! Sigurno ćemo pobijediti na ovim izborima, preokrenuti taj kotač i Hrvatska će krenuti u pozitivnom smjeru! To smo dužni učiniti zbog onih koji su sanjali Hrvatsku, koji su ginuli za Hrvatsku, ali i zbog naše djece i unuka. Novoj predsjednici Zajednice žena želim puno mudrosti, strpljenja, uključivosti, upornosti, hrabrosti i empatije prema čovjeku. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

Odgovor na zahtjeve građana

Okupljenima se - nakon govora predstavnica organizacija žena stranaka naših koalicijskih partnera - obratila potpredsjednica HDZ-a i voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

- Politika ne može biti plod osobnih ambicija. Ona mora biti odgovor na zahtjeve naših građana. I sve dok tako budemo razumjeli politiku tada će biti mjesta i za žene i za muškarce u politici. Naši građani će to prepoznati i na ovim izborima - jer aktualna koalicija apsolutno nije odgovorila za zahtjeve građana!

ZA BOLJU BUDUĆNOST

Za predsjednicu Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ jednoglasno je izabrana Sanja Putica. 

Rođena je 1979. u Dubrovniku. Po zvanju je profesorica hrvatskog jezika, književnosti i opće lingvistike. Prošla je brojne stručne edukacije vezane za školski menadžment, a nakon višegodišnjeg profesorskog staža otprije pet godina ravnateljica je gimnazije Dubrovnik. Sudjelovala je u organizaciji mnogih humanitarnih projekata u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a dva je puta izabrana za vijećnicu u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

U završnom govoru Putica je istaknula da je HDZ stranka koja prepoznaje žene kao čuvarice svojih temeljnih demokršćanskih vrijednosti.

- Zahvalna sam na ukazanoj mi časti koja mi daje priliku da još intenzivnije radim za našu stranku. Moja je zadaća - kao i zadaća Zajednice žena HDZ-a - zajedno sa stranačkim vodstvom osigurati kontinuitet afirmacije žena u politici. Iskoristimo svoj veliki potencijal kako bismo pobijedili na predstojećim izborima i svi zajedno živjeli u boljoj Hrvatskoj!