Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je - nakon sjednica nacionalnog Predsjedništva i Središnjeg odbora - u zagrebačkom hotelu „Panorama“ odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, zaključke današnjih sjednica stranačkih tijela, sastavljanje nove parlamentarne većine, rad Vlade i pozitivne trendove u gospodarstvu…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAKLJUČCIMA SJEDNICA

Razgovarali smo o našoj taktici u ovoj situaciji - kako će se stranka ponašati u odnosu na mogućnost novog preslagivanja u Saboru. Zaključili smo da imamo predispozicije - kvalitetne elemente ući u novo preslagivanje. O tehnici opoziva premijera Tihomira Oreškovića ćemo se dogovoriti s našim saborskim zastupnicima.

O NOVOJ VEĆINI

Nesuvislo bi bilo da g. Orešković vodi Vladu bez čelnika Mosta i HDZ-a. Bez nas on, naime, nema uporište u Saboru. Doista jedna inverzna situacija i malo neobična. Ciljamo na to da kada dođe do sastavljanja nove većine, ona bude kvalitetna. Ovo iskustvo koje smo imali ne bismo htjeli ponoviti. Političke grupacije koje budu u njoj će biti svedene na minimalan broj. Mora se pristupiti ozbiljnim pregovorima i razgovorima. Dobio sam danas potporu stranke da se sa mnom na čelu ide u preslagivanje.

O VLADI

Ministri i dalje moraju raditi. Pozitivni trendovi u gospodarstvu se nastavljaju, primjerice BDP. Tu je i pitanje investicija. Vlada i dalje radi, nije ovo pitanje, da se tako izrazim, s kim tko ide nedjeljom na roštilj nego pitanje ozbiljnog posla. Tako ga i doživljavam. Ono što je bitno - uputio sam apel ministrima da rade svoj posao kao da se ništa ne događa. Ovaj politički folklor je jedna, rekao bih, sekundarna pozornica manje važna u ovom trenutku. Važno je da ministarstva i dalje rade - da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve ukazuje da to ide u pravom smjeru.