U sustavu zdravstva nisu provedene nikakve strukturne reforme. „Sistematizacija“ se provodi katastrofalno loše - uhljebljuju se partijski poslušnici, povećava se broj sektora i službi, dug u zdravstvu je sve veći i veći...! Nesposobna SDP-ova vlada struku uništava, a samo na direktne javne pogodbe Siniša Varga je - za vrijeme upravljanja HZZO-om - potrošio enormnih osam milijuna kuna. Moraju konačno priznati vlastiti neuspjeh! - jednodušna je to poruka s današnje presice u Središnjici HDZ-a predsjednika Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Ante Ćorušića i potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera.   

Duga je, naime, lista neuspjeha Milanovićeve dokazano diletantske vlade koja svakim novim danom državu iz lošeg slijepo vodi - u još gore. Eksperimentiraju, „reformiraju“, rasipaju državni novac na partijska uhljebljivanja i sve to garnirano glumljenim optimizmom. Stoga, dobronamjerna, pravovremena i konstruktivna kritika naših stručnjaka za konačni prekid takvog partijskog ordiniranja po javnim službama na štetu građana.

Izlaganja možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke naših stručnjaka: 

Ćorušić: Gomilanje sektora radi povećanja plaća! 

Mediji su objavili nalaz državnog revizora o poslovanju u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u. Utvrđeno je da je 8 milijuna kuna u HZZO-u - za vrijeme dok je na čelu bio sadašnji ministar Siniša Varga - potrošeno na direktne javne pogodbe, bez natječaja! A u tijeku je nova sistematizacija Ministarstva zdravlja - povećava se broj sektora i samostalnih službi nauštrb odjela. I to samo radi koeficijenata na plaće! To će porezne obveznike stajati više od milijun kuna godišnje!! Istovremeno, u tijeku je sistematizacija u bolnicama - smanjuje se broj kliničkih odjela i tako onemogućuje razvoj struke. 

Dobar posao za Josipovićeva PR-ovca

Vrlo važan segment zauzimaju i „usluge“ različitih PR agencija, a na prvom mjestu je agencija „Rizol media“, čiji vlasnik je bio PR-ovac u mnogim SDP-ovim kampanjama. Primjerice, u Vidovićevoj kampanji za sisačko-moslavačkog župana! Ali i u kampanji Ive Josipovića! Sigurno je, dakle, da se novac u Ministarstvu zdravlja troši neracionalno te se pogoduje stranačkim poslušnicima. 

SDP - istoznačnica za nered i zbrku

Projekt sanacije bolnica nije uspio! Vlada je prije dvije godina zakonom uvela sanacijska vijeća. Osnivačima su oteli bolnice, promijenili upravljačku strukturu i nisu napravili ništa. Točnije - proizveli su potpuni nered i zbrku! Ukidali su bolnice, a situaciju nisu popravili. Dug u sustavu zdravstva je sve veći i veći - sadašnji dug je 2,5 milijarde kuna! Svi Vargini pokušaju ne vode ničemu. Propali su! Moraju konačno shvatiti da nemaju artikulirani plan za razvoj zdravstva. Neka povuku Zakon o sanacijama bolnica, a bolnice vrate osnivačima (županijama). 

Reiner: Katastrofalan proračun - dugovi u zdravstvu će i dalje rasti!  

U katastrofalnom proračunu koji je - nažalost! - jučer donesen stvarni prihodi HZZO-a u 2014. uvećani su za 3,2 milijarde kuna koji se, zapravo, ne odnose na 2014! I tako se došlo do iznosa od 21, 2 milijarde. A onda su najavili da će u 2015. potrošiti samo 20,6 milijardi i najavili da će ostati viška sredstava. No, kada pogledate brojke, vidljivo je da se radi o povećanju troškova - otprilike 2,64 milijarde! To je istina! Toliko je stvoreno u ovoj godini dugova i to će se nastaviti u 2015.!  Jer, nijednu strukturnu reformu nisu napravili. Sanacija bolnica je služila isključivo tome da se smjene dotadašnji ravnatelji i po partijskom ključu postave novi, sanacijski upravitelji. Govorili su da će novi sanacijski upravitelji - ako budu pravili nove troškove - biti smijenjeni. Ali nitko zbog toga nije smijenjen! 

Partijska uhljebljivanja

Nema reformi, bolnice troše više novaca, a sanacijski ravnatelji su postavljeni samo zato da partijski poslušnici budu na čelu tih ustanova. Kao što je, uostalom, Kukuriku koalicija učinila i s tisućama drugih radnih mjesta. Svjedočimo, nažalost, još jednoj tragediji - stanju u Imunološkom zavodu. To je ustanova od strateškog značenja! Aktualna vlast nema ni sluha, ni razumijevanja, ili postoje pak neki drugi razlozi zbog kojih se namjerno taj zavod želi uništiti. U svijetu, naime, postoji sve veća potreba za različitim proizvodima od  plazme. Tržište, dakle, postoji - i domaće i strano! S druge pak strane postoji nužda za specifičnim pripravcima, kao što je, primjerice, protuotrov za zmijski ujed. 

Imunološki zavod mora opstati!

Imunološki zavod se, dakle, sustavno uništava! A za opstanak zavoda je potrebno uložiti 15-ak milijuna eura. U Brezju postoji zemljište i izvedbeni projekt! Kad bi se zavod uništio, bili bismo ovisni o uvozu po visokim cijenama. Za razliku od mnogih drugih država, mi imamo zdravu plazmu. I to jedna golema prednost! Toliko toga država troši na razne druge stvari i morala bi iznaći novce za opstanak ove ustanove. Sve drugo je - loše po Hrvatsku!

INFLACIJA UHLJEBA

Nakon izlaganja, uslijedili su odgovori na novinarska pitanja, a jedno od njih odnosilo se na novi tzv. masterplan, kojeg je dr. Ćorušić nazvao - redizajnom već redizajniranog Ostojićeva. Još jedan, dakle, diletantski eksperiment iz SDP-ove radionice. 

Hoće li HDZ u Hrvatskom saboru podržati najavljeni „masterplan“?

Bivši tzv. masterplan koji je bivši ministar Ostojić bio naručio od francuske konzultantske agencije - a radili su ga stručnjaci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije - nije uspio! Novi tzv. masterplan ministra Varge - redizajn je već redizajniranog Ostojićeva! Neće uspjeti. Nema bitnih promjena! Kuću gradimo od temelja, a ne od krova. 

Rekli ste da će u novu sistematizaciju dodataka građani godišnje plaćati milijun kuna. Možete li pojasniti?

U Ministarstvu zdravlja - čija sistematizacija je u tijeku - bile su dvije uprave, a sada su dva zavoda. Prije je bilo osam sektora, sada ih je 13! Bilo je 18 javnih službi, sada ih je 24. A smanjen je broj odjela šefova koji imaju najniži koeficijent. Samo ta izmjena - između koeficijenata! - dodatno će građane koštati milijun kuna godišnje!! Sistematizacija u HZZO-u, također, ne „drži vodu“ - aktualna ravnateljica (i bivša Vargina pomoćnica) Tatjana Prenđa Trupec statutarno ne zadovoljava uvjete da bude na čelu HZZO-a, pa je ona još uvijek vršiteljica dužnosti. A da situacija bude još apsurdnija - postoji i v.d. savjetnik v.d. ravnateljice!? Zapošljavaju se, dakle, partijski podobnici i nepotistički državni činovnici. Zahtijevamo prekid takve „sistematizacije“, pogotovo jer se ona provodi u izbornoj godini!