Pad MiG-a treba shvatiti kao poziv na buđenje, trebamo napokon odlučiti na koji će se način ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i u zaštitu našega zračnog prostora. Pametnijim raspolaganjem proračunskim sredstvima može se i to riješiti. A i morali bismo napokon početi iskorištavati novac iz EU fondova koji nam se nudi. I koji možemo racionalno rasporediti tako da iz samog proračuna ostane i više sredstava za obranu i modernizaciju Oružanih snaga RH - istaknula je jučer pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik u podne HTV-a. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-povlacimo-sredstva-iz-eu-fo...

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva, Grabar Kitarović u Bruxellesu je komentirala ovo strateški važno pitanje i za središnje informativne emisije naših triju nacionalnih TV kuća (Nova TV, HTV, RTL). 

Izdvajamo ključne naglaske iz izjava buduće predsjednice Republike Hrvatske:

Godine ignoriranja problema 

Zbog godina neulaganja i nebrige za zrakoplovstvo, zbog godina i godina ignoriranja problema, danas smo se našli u situaciji da imamo jako puno sposobnih i kompetentnih ljudi koji su se dokazali u operacijama u Afganistanu i drugdje u svijetu, a rukuju neispravnom opremom ili u ovom slučaju starim željezom.

Ljudski životi - neprocjenjivo!

Nastavak strategije razvoja zrakoplovstva ne može se svoditi na praksu „drži vodu dok majstori ne odu“, na kratkoročne popravke. Sigurnost nema svoju cijenu, ljudski životi nemaju svoju cijenu, oni se ne mogu financijski iskazati. 

Prilagodba sigurnosnim ugrozama

Prije svega, treba se prilagoditi novim sigurnosnim ugrozama - i sami vidite što se događa u Ukrajini! - pri čemu podsjećam da je preporuka NATO-a izdvajati 2 posto BDP-a za sredstva za obranu. Naša strategija obrane i nacionalne sigurnosti je zastarjela.

Preduvjet - razvojni proračun

Rješenje vidim jednostavno u odgovornom raspolaganju proračunskim sredstvima. Naš proračun nije razvojni. Nas proračun je usmjeren na krpanje rupa.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pozivamo-na-konsenzus-o-zastiti-su...