U Dnevniku HTV-a večeras je emitiran opširni razgovor s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Komentirao je, među inim, Milanovićevu neprimjerenu retoriku u nedostatku ikakvog suvislog rješenja za teško stanje u gospodarstvu, golemo zaduživanje države i egzodus u mandatu ove vlade, predizborne populističke mjere vladajućih, snagu pobjedničke Domoljubne koalicije, moguće zlouporabe PNUSKOK-a u slučaju Linić…

Intervju s predsjednikom HDZ-a - koji je vodila novinarka Katarina Periša Čakarun - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O Milanovićevu kukavičluku

Milanović ima čudne izjave. HDZ tri i pol godine pobjeđuje na svim izborima. Naši stručnjaci - zajedno s onima iz uglednog njemačkog IFO instituta - izradili su konzistentan program za oporavak Hrvatske. Spreman sam služiti narodu i boriti se za kvalitetu života svakog pojedinca. To nije politički kukavičluk. A politički kukavičluk mogao bi biti neuspješan premijer - nakon tri i pol godine tražiti da se još jedanput, rekao bih, lažima dodvoriš građanima radi drugog mandata. Politički kukavičluk je kada čovjek koji loše radi i neuspješan je - nema hrabrosti to priznati ni sebi ni drugima. 

O „rezultatima“ SDP-ove vlade

Očito je vrijeme nekakvih viceva i pošalica. Ne znam na čemu Milanović temelji svoj optimizam. U tri se rečenice mogu sažeti rezultati njegova „rada“. Zadužio je državu za dodatnih 100 milijardi kuna. A sve vlade do 2011. državu su zadužile za 212 milijardi. Izgubljeno je gotovo 100 tisuća radnih mjesta, a 100.000 ljudi je iselilo iz Hrvatske. Samo je ove godine deficit - gotovo 17 milijardi kuna. To je Milanovićeva osobna iskaznica. Ne znam kako misli da bi mogao dobiti izbore s takvim „rezultatima“.

O Milanovićevu populizmu

„Agenti banaka“ su oni koji su Hrvatsku doveli pred dužničko ropstvo. Oni koji su državu zadužili za 100 milijardi kuna - od kojih hrvatski narod nema nikakve koristi! Javno postavljam pitanje - zadužili ste naše unuke i praunuke, no što smo dobili? Iseljenih 100.000 građana, 100.000 izgubljenih radnih mjesta… Model kako riješiti problem dužnika s kreditima u švicarskim francima - koji nudi ova vlada - je da banke sve rješavaju. A kako će riješiti problem s bankama? Tako da će bankama davati benefite u plaćanju poreza državi. Tko će to platiti? Hrvatski građani! To je apsolutno populistička mjera - kao i čitav niz drugih njihovih mjera. Premijer se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz koji u određenom datumu s tuđom karticom - koja je u debelom minusu - kupuje i dijeli poklone. Zato što mu to treba radi izbora! Vlasnik, međutim, te kartice je hrvatski građanin. Zadnjih nekoliko mjeseci sjetio se da treba biti Djed Mraz i s tuđom karticom dijeliti poklone. To nije dobro, jer već iza prvog zavoja čekaju nas teške obaveze vraćanja tih dugova.

O (pred)uvjetima za dobrog premijera

Uvjet za dobrog premijera je da uistinu želi služiti svome narodu, a ne vladati kao što Milanović cijelo vrijeme pokušava. Da ima kvalitetan, konzistentan gospodarski program. Te želi promijeniti kvalitetu života građana. Biti vrlo jasan i decidiran u svojim političkim, ideološkim i svjetonazorskim stavovima. I što je najvažnije - znati kako izvući državu iz neprilika i spriječiti raseljavanje mladih Hrvata.

O sučeljavanju

Milanović sučeljavanjem želi nešto profitirati u zadnji trenutak. Način na koji on to radi - vrijeđanjem i osobnim napadima - nije dobar. Širi jednu lošu atmosferu - u kojoj ne želim sudjelovati! Ne želim ga vrijeđati i neću ga vrijeđati. Želim narodu predočiti ono što nudimo za izlazak iz ovih neprilika. I vjerujte - to je doista kvalitetno! Želim narodu reći kako ćemo spriječiti pad broja radnih mjesta. Ne smanjenje broja nezaposlenih - jer to Milanović rješava tako da ljude koji nemaju posao šalje u inozemstvo. Onda kaže da su „smanjili nezaposlenost“. Narodu želim prezentirati naš program i perspektivu, jer doista postoji nada. Milanović pak mora narodu objasniti što je dosad napravio. Objasniti zašto je Hrvatsku zavukao ne u mišju rupu, već u krater. Grčka se tresla od problema, ali s njom se tresla i cijela Europa. I svi su pričali o Grčkoj! O Hrvatskoj pak nitko ne priča. To je napravio Milanović i njegova vlada. Ako sučeljavanje bude potrebno - to ćemo i napraviti. Ako je kraj svih loših stvari i jedino svjetlo na kraju tunela to što Milanović zna engleski, onda doista nemamo dobru perspektivu.

O slučaju Linić

Bilo je indicija da vladajuća stranka zloupotrebljava neke dijelove sustava, primjerice PNUSKOK. I u drugim je slučajevima bilo indicija. Ako je to tako, onda je to strašno i netko mora odgovarati. Netko mora dati ostavku. U drugim državama - ako je ovo istina - za ovakve stvari „padaju“ vlade. 

O istini kao dominantnoj kategoriji

Udba me je progonila, bio sam kod njih na - to su nazivali - prethodnoj operativnoj obradi. Zvali su me na saslušanja i prijetili da ću biti procesuiran. S g. Josipovićem nisam u „paktu“ - politički smo dijametralno suprotni. Kad bismo pričali o politici i htjeli biti konstruktivni, taj razgovor bi trajao šest ili sedam minuta. Cijenim činjenicu da je izrekao istinu. To što je rekao jest ono za što se stalno zalažem. Politički možemo biti različiti, ali istina mora biti dominantna kategorija. Ne samo u politici, nego u cijelom društvu. 

O pobjedničkoj koaliciji

Imamo svoju Domoljubnu koaliciju koja pobjeđuje na svim izborima, a pobijedit će i na parlamentarnim. Kad pobijedimo i formiramo vladu pozvat ću sve koji žele bolji život za naše građane. Ne zanimaju me ideološke podjele - zanima me samo koliko žele dobro ovoj državi. Da Hrvatska popravi svoj status i prestane biti mišja rupa Europske unije.