Zamjenik predsjednika HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog Sabora) Milijan Brkić gostovao je sinoć u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal) vezano uz uhićenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, od kojih su dvojica visoki časnici Hrvatske vojske.

Donosimo ključne poruke:

O pokušajima relativizacije Domovinskog rata

U Hrvatskoj je postignuta visoka razina suglasja što se tiče odnosa prema žrtvi, zločinu i počinitelju. Tu nema nekakvih rasprava ili spekulacija o tome da svaki zločin, žrtva ili počinitelj iziskuje isti pristup - bez ikakve selektivne primjene. To je ono temeljno i o tome smo svi suglasni. Podsjetit ću da su prvu stranicu knjige hrvatske samostalnosti napisali hrvatski branitelji - kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj. Vođen je jedan obrambeni rat - bila je to jedinstvena bojišnica. Hrvatska se, naime, branila i u Hrvatskoj i u BiH! Branili su je pripadnici i Hrvatske vojske i HVO-a, a i naši prijatelji iz Armije BiH. Što se tiče ovog konkretnog slučaja (uhićenja bivših pripadnika HVO-a u orašju, op. a.), podsjećam da je unazad nekoliko godina bilo više uhićenja hrvatskih branitelja - u Livnu, Mostaru, Čapljini, Središnjoj Bosni… Ovo je samo kontinuitet pokušaja relativizacije svega onog što su hrvatski branitelji napravili. Pokušaja, dakle, relativizacije karaktera Domovinskog rata. Srbi sve svoje napadačke pohode, ratove koji su izgubili, pokušavaju nakon poraza prikazati kao ratni zločin onih koje su sami napali.

Hrvatska mora imati jedinstven stav i sustavan pristup. Od 2000. na sceni je, nažalost, uz detuđmanizaciju, i proces relativizacije Domovinskog rata te svega onoga što je u 1990-im godinama stvoreno. Od 2000. naovamo nije se ni hrabro ni odlučno - u smislu zaštite nacionalnih interesa - pristupilo prezentaciji onog što smo postigli u 1990-im, kao ni zaštiti arhivske građe - koja je uzimana bez kontrole i nadzora. Sjetimo se samo uzimanja arhivske građe iz ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Hrvatska po Ustavu RH mora skrbiti o Hrvatima u BiH. Sada pak govorimo u posljedicama, a ne uzrocima i povodima.

O popisu Tužiteljstva BiH

I ja sam na tom popisu. Srbi svaki svoj poraz u osvajačkom pohodu, ponavljam, prikazuju kao zločin onih koji su se branili. Prije nekoliko dana bio sam na svojoj rodnoj grudi u Hercegovini. Ići ću i dalje u BiH, ne bojim se, znam da sam čist pred sobom, pred dragim Bogom, pred narodom i zakonom. Ako me privedu, ako je to žrtva koju treba podnijeti za Hrvatsku - tu sam.

O potpori Hrvatske europskom putu BiH

Žao mi je što su u Sarajevu podlegli toj optužnici iz Republike Srpske koja je nastala na zločinu, na genocidu nad hrvatskim narodom. Dio političkih snaga u BiH sigurno je protiv euroatlantskog puta, pokušava se one koji su jamac tog puta - a to su Hrvatska i hrvatski narod - zaustaviti na razne načine. Jedan od tih načina su i nedavni ružni događaji u Kraljevoj Sutjesci i Stocu te slučaj o Orašju - koji je indikativan i po „tajmingu“. Hrvatska će dati punu potporu BiH na njenom euroatlantskom putu i zalagat će se za ravnopravnost Hrvata u BiH. Hrvatska pristupa BiH partnerski. BiH je država i hrvatskog naroda, to je naša druga domovina. Političke elite u BiH - bilo bošnjačke, bilo srpske - moraju shvatiti da je jedini put BiH onaj euroatlantski. Oni koji onemogućavaju euroatlantski put BiH štete ne samo BiH, već i svom narodu.

O skrbi za Hrvate u BiH

Ovo je samo vrh sante leda, kontinuirani proces koji se provodi već desetljeće i pol, a da ne govorim o zadnjih nekoliko godina kada su uhićivani hrvatski branitelji na području Hercegovine, Središnje Bosne i Bosanske Posavine. Tada to nije bilo dignuto na razinu kakva je sada. Činjenica je da imamo problem. Mora se prestati s prebacivanjem krivnje te sustavno pristupiti problemu. Moramo poslati poruku našim sunarodnjacima u BiH da se mogu osjećati sigurno. Bez proaktivne i odlučne politike iz Hrvatske, Hrvati u BiH će biti prepušteni sami sebi. To ne smijemo dozvoliti.