Zagreb. Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma. Mladež Hrvatske demokratske zajednice svečano je obilježila 25. obljetnicu osnutka. Četvrt stoljeća ljubavi i rada za jedinu nam Domovinu. Najbrojniji politički pomladak u Hrvatskoj osnovan je prije 25 godina u teškim i neizvjesnim vremenima stvaranja samostalne i suverene, demokratske Hrvatske.

Ostvarena sloboda

Utemeljitelj stranke i moderne Hrvatske dr. Franjo Tuđman izašao je pred hrvatski narod s jasnim programom oživotvorenja ideje državne neovisnosti. Nikakva sila, nikakve prijetnje iz Beograda nisu mogle zaustaviti hrvatski narod na putu stvaranja vlastite države. Naši heroji branitelji obranili su Hrvatsku od velikosprske agresije, a mnogi članovi Mladeži pridružili su se Hrvatskoj vojsci i policiji - ne štedeći se, ne žaleći vlastite živote za hrvatsku slobodu. Hrvatska je danas punopravna članica zajednice slobodnih naroda - članica EU i NATO-a. 

Zajedno i ponosno 

Danas - 25 godina poslije - Mladež ponosno obilježava svojih četvrt stoljeća. Pred nama je još jedan povijesni zadatak - preporoditi gospodarstvo i vratiti dostojanstvo Domovini. Ostvariti bolji život za svakog pojedinca. Zaustaviti egzodus. Dupkom puna dvorana - više od 2 000 prisutnih! Deseci i deseci zastava - kako stranačkih, tako nacionalnih. Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici - od nacionalne razine pa naniže. Brojni članovi Mladeži - mnogo njih iz povijesnih vremena iz 1990-ih. Zajedno. Ponosno. 

Predsjednik Mladeži Josip Bilaver uručio je zahvalnicu predsjedniku Tomislavu Karamarku, a potom su podijeljene zahvalnice i priznanja članovima HDZ-a za ostvareni izniman rad. 

Valja, također, istaknuti da je na ovoj svečanoj obljetnici premijerno izvedena himna Mladeži HDZ-a.

Pred novom povijesnom zadaćom

Predsjednik Tomislav Karamarko obratio su prisutnima u nadahnutom govoru - često prekidan gromoglasnim pljeskom. 

- Čestitam vam vrijednu 25. obljetnicu jer je u nekim trenucima vaša potpora bila itekako važna stranci. Bez ljubavi naša domovina nikad ne bi bila neovisna. HDZ je temelj - fundamentalna politička stranka u Hrvata. Nikad veće, jače i učinkovitije stranke u našoj povijesti nije bilo. Pred vama su povijesne zadaće - kao i u vrijeme dr. Franje Tuđmana! - tek su neke od snažnih poruka iz govora predsjednika Karamarka. 

Govor predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Dr. Tuđman i branitelji - temelj države

Dr. Franjo Tuđman je svom narodu donio slobodu, neovisnost i demokraciju. Svi koji su s njim surađivali - na to moraju biti ponosni. I ovo danas je povijesno vrijeme - jer su pred nama povijesne zadaće. Svaki pojedinac mora dati ljubav za Hrvatsku, a ona će mu dati slobodu. Da budemo ono što jesmo i slobodno se izražavamo. Sve to imamo zahvaljujući dr. Tuđmanu i braniteljima. 

Povijesna uloga Mladeži

Čestitam svim članovima Mladeži HDZ-a - s nama su danas mnogi članovi Mladeži iz 1990-ih. Ono što je ostalo nepromijenjeno - to je ponos i ljubav prema svojoj zemlji. A mi smo ponosni na vas - članove Mladeži još iz 1989.  Vaše je mjesto ovdje - među nama i s nama. Hrvatsku nitko ne može prestati voljeti. Dr. Tuđmana treba zaštiti Ustavom RH - kao i branitelje i Domovinski rat. Uvijek smo stajali uz branitelje - to je iz srca. Vratili smo ime i prezime HDZ-u i usporedno razvijali gospodarski program. 

Za jaku Hrvatsku

Četiri godine ova vlast egzistira ne radeći ništa. Ne znači im ništa ni 100.000 mladih koji su napustili domovinu ni 360.00 blokiranih! Broj zaposlenih pada, a dug raste - ne mogu nas više varati. S našim partnerima razvili smo gospodarski plan za jaki srednji sloj. Hrvatsku iznadprosječno bogatih i iznadprosječno siromašnih više nećete gledati. Zato moramo pobijediti na ovim izborima. Moramo stvoriti program da nas 2050. bude milijun više nego danas - zato ćemo poticati razvoj obitelji i davati potpore za novorođenčad. Nema te cijene koju nećemo platiti za opstanak našeg naroda. Ne gubimo nadu. Imamo svoju državu i nitko nas neće savladati u ljubavi prema domovini. Neka živi Hrvatska, sjećanje na dr. Tuđmana i sve velikane hrvatske povijesti! Pokazat ćemo kako se voli i izgrađuje hrvatska država!

BILAVER, VODANOVIĆ i KAPULICA

Prisutnima su se obratili predsjednik Mladeži Josip Bilaver, tajnica Mladeži Europske pučke stranke (i asistentica eurozastupnice Ivane Maletić) Andrea Vodanović te prvi predsjednik Mladeži HDZ-a Mario Kapulica. Njihove govore možete pogledati u cijelosti:

BILAVER: Za Hrvatsku u kojoj će mladi moći živjeti od svog poštenog rada i zasnivati obitelj!

Okupili smo se kako bi zajedno obilježili veliku obljetnicu našeg djelovanja. Ovih 25 godina označavaju ljubav prema domovini - ljubav prema svakom čovjeku. Jer - Hrvatska su svi ljudi i njihovi običaji. Svjesni smo vremena kada je osnovana Mladež HDZ-a i potpore prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana - koji je veliku važnost davao mladima. Kao i nekada, Mladež HDZ-a je čvrsto tkivo koje nudi rješenja. Dosta je pesimizma - vrijeme je da pričamo o budućnosti. Djelujmo! Posebice nas veseli da se izborni program HDZ-a temelji na mladima. Tisuće mladih danas napušta domovinu za boljim životom. Obitelj je okosnica identiteta i opstanka. Osim što smo motor i pokretač - mi smo i budućnost stranke. Na ovim izborima moramo pobijediti radi naše djece. Želimo Hrvatsku gdje će se dati prilika mladima da rade i zasnuju obitelj.

VODANOVIĆ: U vama vidim Hrvatsku koju su naši djedovi sanjali!

Danas imam čast pred vama stajati kao glavna tajnica Europske pučke stranke - i ja sam vaš glas u toj velikoj europskoj obitelji. U Bruxellesu me mnogi pitaju - bojim li se? Da, bojim se -  da će mnogi mladi otići iz Hrvatske. Prestati vjerovati u sebe i svoje vrijednosti  Ovdje gledam našu mladež i vidim - snagu, vjeru i zajedništvo! U vama vidim Hrvatsku koju su naši djedovi sanjali, za koju su se naši očevi borili i Hrvatsku koju živimo.

KAPULICA: Nikada nismo i nećemo iznevjeriti dr. Franju Tuđmana!

Čestitam Vam u ime Mladeži HDZ-a iz 1990-ih godina. Prije 18 godina na 7. sedmoj konvenciji Mladeži HDZ-a rekao sam da ima nas puno, ali mi smo prethodnica onih koji dolaze. Vi ste ti - trebaju nam oni koji će svjedočiti o dr. Franji Tuđmanu i Gojku Šušku. Oni su ti koji su riješili hrvatsko pitanje. Ako dobijete podršku naroda i nemoguće postaje moguće, snovi postaju stvarnost! U Domovinskom ratu stvorene su dvije najjače mladeži -hrvatska vojska i policija. Uvijek smo stajali uz predsjednika dr. Tuđmana i nikada ga nismo iznevjerili. U Hrvatskoj je premalo istine i previše laži. HDZ se bori da preuzme kormilo države - što je velika odgovornost. Na vama je dvostruka odgovornost - i za budućnost HDZ-a i za budućnost Hrvatske!