Hrvatska slavi 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja - najslavnije pobjede u Domovinskom ratu! Dan uoči središnje proslave u Kninu, u Zagrebu je održan svečani vojni mimohod na kojem su sudjelovali svi rodovi Oružanih snaga. Defile Oružanih snaga prošao je Ulicom grada Vukovara. 

U svečanoj loži mimohod je pratio predsjednik Tomislav Karamarko. A nakon završetka svečanog mimohoda, predsjednik Karamarko izravno se javio u Dnevnik Nove TV.

Razgovor s predsjednikom HDZ-a - koji je vodio novinar Andrija Jarak - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati:

Gospodine Karamarko, odgledali smo zajedno mimohod. Vaši prvi domovi?

Da, odgledali smo mimohod. Moram reći da sam impresioniran i ponosan da doista imamo ovakvu vojsku koja prezentira jednu snagu i uređenost. Ovo je moment kad se moramo sjetiti onih koji su zaslužni za stvaranje ovakve vojske. Sjetimo se svih onih momaka koji su prije 25 godina bez ičega u ruci - ili s pištoljem i kalašnjikovom - jurišali na tenkove i obranili našu domovinu.

Gdje ste bili za vrijeme Oluje i koje su Vam uspomene?

Bio sam načelnik Policijske uprave zagrebačke i ministar Jarnjak nam je dao zapovijed da svi moramo biti na svojim mjestima. Prvi dan sam bio u Zagrebu, a već drugi i treći dan smo bili na terenu. Obilazili smo našu specijalnu jedinicu Alfe, a isto tako smo sudjelovali u projektu uvođenja ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske u oslobođene krajeve. Tako da je zagrebačka policija - koju sam vodio - pokrivala područje od Obrovca do Srba i Donjeg Lapca. Uključujući i Gračac. Bio sam uglavnom dolje na terenu - u tom dijelu.

Danima su trajale rasprave, a nisu bile potrebne jer je ovo najveći dan u hrvatskoj povijesti - mimohod da ili ne? Zagreb ili Knin? Kako nakon mimohoda gledate na sve to?

Bio sam na neki način protiv toga da se to održava u Zagrebu, ali sam rekao jednu stvar: ako su predsjednica RH i Vlada dogovorili, moje je doista da budem tu i podržim. U momentu kad je pala odluka, želio sam da ovo bude najbolji mimohod na svijetu. I doista možemo s njime biti zadovoljni! Zašto je uopće došlo do takvih rasprava? Čini mi se da je atmosfera podijeljenosti stvorena u društvu, moram reći, „zahvaljujući“ upravo ovoj vladi. Počelo se govoriti o novom obliku slavljenja - na nekim drugim mjestima! Što je, naravno, zabrinulo naše branitelje. U Kninu je sve počelo - počela je pobuna, širenje ideje zla tzv. velike Srbije. I u Kninu je sve završilo. Knin je taj grad gdje ćemo sutra na dostojan način proslaviti i očekujemo veliki broj ljudi.

Veličanstveni mimohod je završio. Što očekujete sutra u Kninu? Najave su da će biti preko 100, 150 tisuća ljudi.

Velik broj ljudi, puno emocija - 20 je godina - puno emotivnih, dirljivih susreta branitelja, naroda. Mislim da će to biti dobro. Ali, uvijek se sjetimo onih koji su dali život za Hrvatsku. Gledamo danas ljude koji su vozili tenkove, kamione - dečki koji nisu bili u Domovinskom ratu, koji su možda sinovi mnogih „domovinaca“. Da nije bilo tih ljudi, da nije bilo naših prijatelja koji su dali živote i borili se, danas ovog ne bi bilo. 

Idemo opet na politički teren. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća gospodin Pupovac kaže da ni ove godine neće ići u Knin jer se nisu stvorili preduvjeti za to. U Republici Srpskoj i Republici Srbiji traju parastosi obilježavanja, proglašava se dan žalosti. Kako gledate na to? Najprije komentirajte odluku gospodina Pupovca da ni ove godine ne ide u Knin.

Mislim da to nije dobro ni korektno prema njegovoj domovini. Domovina je, dakle, oslobođena prije 20 godina na sutrašnji dan. Mislim da bi trebao sudjelovati u tom slavlju. Naravno, i mi žalimo za svakom žrtvom bez obzira na kojoj strani. Oni danas proglašavaju dan žalosti i govore o ljudima srpske nacionalnosti koji su napustili Hrvatsku. Moramo znati nekoliko stvari oko toga - da je to napuštanje bilo organizirano i u planu upravo u Miloševićevom stožeru i provedeno upravo po njegovom naputku. S druge strane, pazilo se na civile. Predsjednik Tuđman je pozivao da ostanu. Treća stvar, koja je isto tako jako važna - zašto nitko ne priča o tih pet godina okupacije našeg teritorija? Koliko je naših ljudi nestalo? Oni koji su izašli s vrećicama iz okupiranog dijela i spasili gole živote i eventualno svoje obitelji su bili sretnici. Koliko još ima neistraženih, neiskopanih jama na tom području? O tome nitko ne priča! Prema tome, mislim da nije korektno. Moderna srpska politika ne bi smjela biti temeljena na mitovima i poluistinama.

Gospodine Karamarko, hvala Vam na dolasku u program Nove TV. Zaključili smo da je bio veličanstven mimohod. Nadamo se da će i u Kninu sutra biti jednako tako. 

Uvjeren sam da će biti. Hvala lijepa.