Podbačaj turističke sezone rezultat je velikih propusta i nepripremljenosti ministra turizma i Hrvatske turističke zajednice. Glavna je to poruka s današnje konferencije za novinare koju su u Središnjici održali predsjednik HDZ-ova Odbora za turizam Gari Cappelli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. 

CAPPELLI: Katastrofa! 

Nazvali smo ovu presicu 'Što je ostalo od hrvatskog turizma?'. Mogu reći - ostala je katastrofa! Ako u srpnju imamo minus po svim osnovama, onda imamo veliki problem u hrvatskome turizmu. Prije godinu dana javno smo zatražili smjenu direktorice Hrvatske turističke zajednice jer je problem bio koncentriran upravo ondje. Sada se vidi da smo bili u pravu jer je direktorica - koja je do tada bila „dobra“ - nakon toga smijenjena. Podsjećam da je HTZ u ovu godinu prebacio 100 milijuna kuna, a ta neutrošena sredstva sigurno su izazvala poremećaj u marketinškom planu. Imamo manjak turista, a to je jasno vidljivo ovih dana. Netko će reći da je krivo ružno vrijeme, da su krive kiše. Pitam se zašto, u tom slučaju, u autokampovima na Krku nema takvog minusa, a kampovi ovise isključivo o vremenu. Problem je, naime, u PDV-u. Ministar je rekao da će se boriti za stopu od 10 posto, a prošle godine na sjednici Vlade, kada se o tome odlučivalo, nije se niti pojavio! Na toj sjednici PDV je povećan na 13 posto.

Veliki propusti

Postoji neriješen problem i s autobuserima, koji bi nam trebali popuniti predsezonu i posezonu, a ministar Lorencin svu odgovornost prebacuje na Ministarstvo financija. Hrvatska navodno neće sudjelovati na Expu u Milanu, gdje bismo imali sjajnu priliku prezentirati našu gastronomiju, koja je i tema tog događaja. Već tri godine imamo problema s brojem turista iz Italije. Ministarstvo turizma ni na koji način nije iskoristilo ulazak Hrvatske u EU u svrhu turističke promocije, baš kao ni otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, na kojem nas je pratilo dvije milijarde ljudi.

STELLA: Turizam u Dalmaciji je degradiran! 

Izražavam nezadovoljstvo odabirom predstavništva HTZ-a u svijetu, gdje gotovo da i nema predstavnika iz Dalmacije, a dosad je bila ustaljena praksa da se ljudi u predstavništvima biraju po emitivnim tržištima. Ako u Dalmaciji, primjerice, imamo većinu Čeha i Poljaka, tada bi predstavnici trebali biti iz Dalmacije, što u ovom slučaju nije poštivano. Smatram da to nije nimalo korektno! 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nismo zadovoljni ni s potporama koje smo dobili za manifestacije. Tri puta više, čak 40 posto ukupnih potpora za događaje od Ministarstva turizma dobila je Istarska županija. 

I znanje i iskustvo

No još je jedan veliki problem, o kojem se nije puno govorilo, a to je izmjena Pravilnika o direktorima turističkih zajednica na razini općina, gradova pa i Glavnog ureda HTZ-a. U Pravilniku je, naime, napravljen neviđen propust - iz upravljanja turizmom izbačeno je iskustvo! Dakle, direktor turističke zajednice županije, općine ili grada ne mora uopće imati iskustva u turizmu. Pa tako imamo slučaj da se na nekim natječajima u Splitsko-dalmatinskoj županiji za mjesto direktora turističke zajednice javljaju rukovoditelji pogrebnih poduzeća. Time se degradira turistička struka! Stoga, tražimo hitnu izmjenu Pravilnika o direktorima turističkih zajednica!

Predsjednik Odbora za turizam Gari Cappelli odgovarao je na niz novinarskih pitanja: o srpanjskom podbačaju turističke sezone, problemu PDV-a u turizmu, mogućim promjenama u budućnosti… Njegove odgovore možete u cijelosti pogledati u nastavku: