Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici u povodu sinoćnjih tragičnih događaja u francuskom glavnom gradu Parizu dao izjavu za mnogobrojne medije. Uputio je izraze najdublje sućuti francuskom narodu i obiteljima koje su u terorističkom napadu izgubile svoje najmilije.

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati, a u nastavku i pročitati:

Izražavamo sućut francuskom narodu, građanima Pariza i obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. Jako nam je žao. Ovaj teroristički čin dogodio se u zajedničkoj kući. Europska unija je i naša kuća. Senzibilirani smo za ono što se dogodilo. Nadamo se da će sigurnosni aspekt u čitavoj EU biti od danas pa nadalje jače izražen. Latentna opasnost terorizma i teroristički činovi su globalna pojava. Sazvali smo danas najuži tim naših stručnjaka i eksperata te razgovarali o problemu. Hrvatska mora biti spremna i razmišljati o ovom problemu. Isto kao što imamo naše gospodarske probleme koji su nam krucijalni, ne smijemo zaboraviti sigurnosni aspekt. I mi možemo biti izloženi nečemu sličnome s obzirom na našu poziciju. 

JAČA KONTROLA GRANICA

Nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. U nastavku ih možete pročitati, kao i odgovore predsjednika Karamarka.

Što očekujete od Vlade u ovom trenutku?

Očekujemo od Vlade da digne sigurnosnu razinu do maksimuma. Te počne aktivnije surađivati sa susjedima. U svakom, dakle, segmentu - od sigurnosnih službi do policije. Da postanemo, rekao bih, mozaik obrane EU. Tako branimo i sami sebe. 

Milanović je danas u obraćanju rekao da se nada neće biti potrebno nikakvo dizanje žice. Mislite li da bi zbog ove situacije to moglo postati opcija?

U ovom poslu ne možemo govoriti „nadam se“, nego moramo nešto učiniti. Prije dva i pol mjeseca, kada smo počeli jače doživljavati problem imigranata rekao sam da trebamo bolje kontrolirati našu granicu. Ne smijemo dopustiti ilegalne prijelaze i ulaske u Hrvatsku. Ne zato što nismo humani, trebamo biti humani, ali moramo kontrolirati situaciju. Bitno je znati tko nam je u državi. Sada vidimo da svi oko nas dižu ograde - apeliram da jače kontroliramo naše granice. Ne možemo sebi dopustiti da postanemo izolirana zona izložena svemu i svačemu. Ne želimo ove događaje vezati uz problem imigranata. I dalje moramo biti humani - u dogovoru s našim partnerima rješavati problem. Ali - uz dimenziju humanitarnog aspekta, sigurnosni aspekt mora biti izražen. Moramo znati tko ulazi u našu zemlju i što radi.

Kako to kontrolirati?

Ponovit ću ono što sam rekao prije dva i pol mjeseca - to ne znači dizanje žice. Možda će to za mjesec dana značiti. Tada smo predlagali, a i danas stojim na tome, da trebamo čvrsto s policijskim ophodnjama - ako je malo policije, onda i s vojnim ophodnjama - usmjeravati ljude na legalne prijelaze. Najgore je puštati ljude da ulaze ilegalno jer onda doista ne znamo tko je ušao u zemlju.

Premijer je danas u kontekstu napada u Parizu rekao da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja i da građani mogu biti spokojni. Vaš komentar?

Zadnji sam koji bi dizao paniku. Ali, bio bih neodgovoran ako bih rekao da smo imuni od takvih napada i da su oni nemogući. Prema tome, dio smo EU i NATO-a. Zašto mislite da se netko neće jednog dana sjetiti napasti Hrvatsku? Nadam se da neće, tu mogu podržati premijera, ali ništa ne smijemo prepuštati slučaju. Mi se, dakle, možemo nadati da će to tako biti, ali svaki dan činiti sve što možemo da se to i ne dogodi. Dakle - da preveniramo i spriječimo!

Mislite li da su naše službe spremne i sposobne?

Htio bih vjerovati da jesu. No, ako nisu - hitno se moraju osposobiti. Surađivati i raditi na onome što je potrebno. Bio sam nekad u tom sustavu i znam što bi trebalo raditi. Nadam se da to rade. 

Spomenuli ste probleme u koordinaciji i komunikaciji sa susjedima. O čemu se konkretno radi?

Još uvijek je ova vlada u svađi sa svim susjedima. To je nemoguće. Neodrživo! Sa susjedima moramo biti koordinirani. Ovo sada više nema veze ni sa političkim odnosima i li bilo kakvim drugim - ovo je pitanje sigurnosti svih građana. Svi smo zainteresirani da budemo sigurni. Ako nismo sigurni, onda nije sigurno ni gospodarstvo. Tako to promatram. U ovom trenutku, dakle, važno je shvatiti ovo ozbiljno.

DUBOKO SUOSJEĆANJE 

Predsjednik Karamarko u znak najdubljeg suosjećanja sa žrtvama terorističkog napada u Parizu ispred francuskog veleposlanstva u Zagrebu položio je vijenac i zapalio svijeću. 

Od ranih jutarnjih sati građani ispred francuskog veleposlanstva pale svijeće u spomen na ubijene.

Predsjednik Karamarko sućut je osobno iskazao i francuskoj veleposlanici u Hrvatskoj Michèle Boccoz.

(FOTO: Martina Cvek)