Potpredsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Davorin Mlakar sudjelovao je sinoć u mini-sučeljavanju u Dnevniku N1 televizije. Bez ikakve sumnje - izašao je kao pobjednik u sučeljavanju s Arsenom Baukom (SDP). Argumentirano i precizno obrazložio je, među inim, pojam domoljublja i nasušnu potrebu pozicioniranja Hrvatske u društvo modernih europskih država. A ova vlada - naglasio je Mlakar - radi suprotno: umjesto da iskoristi prednosti države članice, Hrvatsku neprestance gura u „regiju“. Tu Hrvatskoj ni povijesno ni civilizacijski nije mjesto. 

Donosimo ključne poruke:

O oporavku gospodarstva

Ostavljamo Hrvatsku svojim nasljednicima lošiju nego što bismo željeli, ali čvrsto vjerujemo da ćemo nakon pobjede na izborima popraviti stanje u zemlji. A Hrvatsku pozicionirati u EU. Treba još puno raditi da bi Hrvatska došla na razinu na kojoj bi trebala biti.

O domoljublju

Domoljublje je - prije svega - jedinstvo naroda u zaštiti svojih najviših vrijednosti i nacionalnih interesa. Ako hoćete - i nacionalnog bića. To je ono što je često puta nedostajalo. Jedna smo od rijetkih zemalja u kojoj su političke podjele ispred domoljublja i jedinstva naroda. Ispred onoga, naime, što bi trebao biti naš zajednički interes!

O nacionalnom ponosu

Pokazivanje nacionalnog ponosa uz zastave na državne blagdane i intoniranje nacionalne himne dio je tradicije i kulture svih nas koju bi trebali poštivati. To ne isključuje obvezu rada za opće dobro i poštivanja propisa RH. Nikakav kriminal ne može se opravdavati domoljubljem.

O europskoj Hrvatskoj

Jugoslavija više nije opasnost, ali opasnost je političko djelovanje i osjećaj nekakve jugonostalgije. Iz naših se redova mogla čuti potpuni opravdana kritika ovoj vlasti. Umjesto da koristi blagodati ulaska Hrvatske u EU i surađuje s državama koje nam mogu biti uzori, ova vlada Hrvatsku konstantno gura u regiju. Baveći se pritom trivijalnim pitanjima i odnosima za koje smo mislili da smo ih nadišli.  Umjesto da se okrećemo EU u punom smislu te riječi, bavimo se regijom iz koje smo izašli voljom hrvatskog naroda.