U organizaciji Media servisa održano je sučeljavanje predsjedničkih kandidata na kojem su sudjelovali buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, dosadašnji predsjednik Ivo Josipović i Ivan Vilibor Sinčić. 

Osim što su predstavili svoje programe (ili „program“ kad je riječ o Josipoviću), kandidati su se osvrnuli na ovlasti koje predsjednik na odlasku nije koristio kako se ne bi zamjerio svom SDP-u, na njegov spin o ustavnim promjenama, gospodarsko-socijalni ponor u koji nas je bacila Milanovićeva i Josipovićeva vlada, njihovu „politiku regiona“ i servilnost spram Beograda... Sučeljavanje je vodila Željka Gulan.

Cijelo sučeljavanje možete pogledati, a u nastavku donosimo glavne naglaske buduće predsjednice:

Ovlasti sasvim dovoljne!

Do sada se svjesno proizvodila fama da ovlasti Predsjednika RH nisu dovoljne i da on ne može učiniti ništa. To nipošto nije točno. Ovlasti proizlaze izravno iz Ustava, uključujući i odredbu da Predsjednica brine o usklađenom i normalnom funkcioniranju državne vlasti. Isto tako, ovlasti proizlaze i iz izravnog izbora Predsjednice: ona predstavlja narod, ona je arbitar te iznadstranačka i izvanstranačka osoba. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-pet-godina-sutio-...

Prozirni ustavni trikovi!

Nije točno da su zahvaljujući ustavnim promjenama Poljska i Estonija izišle iz krize. Njihov gospodarski oporavak temelji se na činjenici da su privukle strana ulaganja, jer su stvorile dobru investicijsku klimu, i da su izvanredno iskoristile EU fondove. Što Hrvatska nipošto nije!  

Egzistencijalna pitanja ne mogu se riješiti ustavnim promjena. Mi smo u gospodarskoj i socijalnoj, a ne ustavnoj krizi. Ustav ne može nahraniti ljude, ne može ih zaposliti, neće smanjiti stopu PDV-a s 25 posto i neće riješiti činjenicu da Hrvatska ove godine nije iskoristila 11 milijardi kuna iz fondova EU. 

SDP-ovoj vladi čista jedinica!

SDP-ova vlada najgora je u hrvatskoj povijesti. Neprestance ignorira sve ekonomske pokazatelje i sva upozorenja Europske komisije. Narod tone sve dublje i dublje u siromaštvo. Ono što SDP-ova vlada radi, odnosno ne radi, ne ulijeva ni najmanju nadu da bi nas mogla izvući iz krize. Vrijeme da prekinemo tu agoniju! Ocjena rada vlade čista je jedinica! Nisu napravili apsolutno ništa. 

Predsjednica bliže građanima!

Ured Predsjednice može se kadrovski smanjiti za gotovo dvije trećine i treba ga preseliti na primjerenije mjesto, bliže i građanima i Vladi kako bi Predsjednica mogla ispunjavati dužnost arbitra. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ured-predsjednice-smanjit-cu-za-sto-...

EU - prilika, a ne trošak!

Nama se članstvo u EU iz velike prilike pretvorilo u veliki trošak. Više uplaćujemo u EU proračun nego što iz njega dobivamo - de facto financiramo projekte u drugim, razvijenijim državama!? Za ovu godinu nije povučeno apsolutno ništa iz EU fondova.