Ministar zdravlja sramotno je i seksistički uvrijedio medicinsku sestru koja je nagrađena za dugogodišnji, požrtvovni rad s pacijentima! A nije uvrijedio samo nju - nego i sve medicinske sestre koje rade za sve manju plaću! I sve žene! Zar Siniša Varga misli da je isprika dovoljna? Jer ovo je, nažalost, tek jedna u nizu njegovih afera. 

U tunelu, usred mraka…

Je li Vargin seksistički ispad to „svjetlo“ na koje se poziva njegov šef Milanović? Zašto o izgredu šute SDP-ovke i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova? - pitanja su to i glavni naglasci s konferencije za novinare koju su u središnjici održali član HDZ-ova (nacionalnog) Odbora za zdravstvo dr. Ivan Ćelić i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Margareta Mađerić.

Njihova izlaganja možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Dr. ĆELIĆ: Vrijeđanje dostojanstva svih medicinskih sestara!

Svjedočili smo jučer da je svečani događaj dodjele nagrada za najbolju medicinsku sestru i liječnicu zasjenjen krajnje neprimjerenom izjavom ministra Varge. Radim u Klinici za psihijatriju „Vrapče“ i osobno znam koliko je nagrađena medicinska sestra uložila ljubavi i požrtvovnosti u rad s pacijentima. No Varga nije uvrijedio samo nju - nego i sve medicinske sestre koje u Hrvatskoj rade u sve težim uvjetima i, nažalost, za sve manju plaću. 

Kovčeg prepun afera

Nakon brojnih Varginih afera u vrlo kratkom vremenskom razdoblju - prisjetimo se samo korištenja službenog vozila za odlazak na skijanje, uzimanje posrednika za osiguranje bolnica bez javnog natječaja, smjene ravnatelja bolnica u funkciji unutarstranačkog obračuna s kadrovima Milanovićevih oponenata ili dodjele novca vlastitoj udruzi - jučerašnji eksces samo je pokazatelj da nije u stanju u ovim vrlo teškim i odgovornim vremenima upravljati sustavom zdravstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vargina-nova-afera-je-taj-novi...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-diferencijacija-u-sdp-u-varga-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-kakav-sdp-takav-varga-stalno-s...

Ministar bez samokontrole

No ministar Varga, očit, ne može kontrolirati ni vlastito ponašanje - ni ono što govori, ni ono što čini! Možda se u privatnim krugovima može predstavljati kao vic-maher, ali trebao bi znati da dužnost ministra nosi odgovornost javne osobe. Ovo je, nažalost, samo kap u moru sveopćih „nespretnosti“ kojima ministar Varga uznemirava javnost. Zar se s ovakvim „svjetlom“ Vargin šef Milanović odlučio boriti - kao što se sam hvasta - protiv „tame“?! Što je sljedeće na repertoaru ove nesposobne vlade?

MAĐERIĆ: Zašto šuti Forum žena SDP-a? 

Istup ministra Varge uistinu je sramotan! To je klasičan primjer spolne diskriminacije i spolnog uznemiravanja. U konkretnom slučaju - medicinske sestre koja je nagrađena za dugogodišnji, požrtvovni rad. Ali, nažalost, Vargin novi skandal nije iznimka - zadnjih smo mjeseci svjedoci niza takvih ispada SDP-ovih dužnosnika. Postavljam opravdano pitanje - zašto kolegice iz Foruma žena SDP-a cijelo vrijeme šute, uopće ne reagiraju? Zar im je važnija poslušnost spram muških kolega od reakcije na seksističke i diskriminirajuće izjave?

A što rade institucije?

Kao predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Gradskoj skupštini Grada Zagreba izražavam zabrinutost jer nisu reagirale ni mjerodavne državne institucije - pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ili pak čelnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH! Vargina isprika nije dovoljna! Pa ne možeš beskonačno činiti nešto loše i nakon toga se ispričavati! Do kada?!

Egodus medicinskih sestara

Hoće li Vargina sramotna izjava pridonijeti daljnjem egzodusu mladih ljudi? U 2013. samo u Njemačkoj je izdano 25.000 radnih dozvola za naše građane! A mnogim su se mladim i obrazovanim ljudima koji bježe iz Hrvatske pridružile i - medicinske sestre. Žalosno je što će i Vargin ispad mnoge od njih potaknuti da potraže budućnost izvan Domovine!

OSTAVKA? VEĆ JE SAM TO MORAO SHVATITI!

Nakon izlaganja, uslijedilo je novinarsko pitanje je li vrijeme za smjenu ministra zdravlja. Dr. Ćelić je kratko i jasno odgovorio - Varga je generirao u vrlo kratkom razdoblju toliko afera da je već sam morao shvatiti da je vrijeme za ostavku.