Vargino je ministarstvo s jednom inozemnom tvrtkom sklopilo ugovor o uvođenju helikopterske hitne medicinske službe. Ugovor je ponuđen tvrtki koja koristi samo helikoptere koji su ograničenog dosega leta. Dosad je takav posao obavljalo Ministarstvo obrane RH za triput manju cijenu! Strana tvrtka - koja će obavljati hitnu helikoptersku pomoć - obvezna je to činiti samo od 6:00 sati ujutro do 18:00 sati. Predstavljajući projekt, Varga je obmanuo javnost jer je ovakav ugovor štetan! A ono što je najgore - poguban je i životno ugrožavajući za pacijente. Zamislite da se nađete na nekom otoku iza 18:00 sati kada helikopteri više ne prevoze. Tko će onda prevesti pacijente?! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare koju su održali predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić i član tog istog odbora dr. Ivan Ćelić.

Njihove izjave možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

ĆORUŠIĆ: Niz nelogičnosti i nejasnoća!

Vargino je ministarstvo s jednom inozemnom tvrtkom sklopilo ugovor o uvođenju helikopterske hitne medicinske službe. U tom ugovoru je, naime, niz nelogičnosti i nejasnoća koja će administracija u ministarstvu morati jednog dana objasniti. Ugovor je ponuđen tvrtki koja koristi samo helikoptere tipa ograničenog dosega leta. Istodobno, mogu zbrinuti samo jednog pacijenta! Osim toga, navodi se da je u okviru četiri mjeseca pilot-projekta plaćeno 240 sati leta za cijenu od čak 10,7 milijuna kuna. 

Rasipanje državnog novca

Iz iskustva znamo da je za takve ugovore za djelatnost zdravstvene skrbi bilo zaduženo Ministarstvo obrane RH. A koje je iste takve usluge obavljalo za triput manju cijenu! Strana tvrtka - koja će obavljati hitnu helikoptersku pomoć - obvezna je to činiti samo od 6:00 sati ujutro do 18:00 sati. I to samo i isključivo u idealnim vremenskim uvjetima! Pitamo se - bira li nesreća vrijeme?! Ovo je bacanje državnog novca i nesvrsishodna potrošnja za mali ili nikakav učinak. Inozemni partner je dobro prošao - netko u administraciji u zdravstvu zna zašto je to tako!

ĆELIĆ: Pogubno za zdravlje pacijenata!

Predstavljajući projekt hitne helikopterske medicinske pomoći Varga je obmanuo javnost jer ovakav ugovor je štetan. Znatno je skuplji od onoga što smo dosad imali - oko milijun eura. A ono što je najgore - poguban je i životno ugrožavajući za pacijente. Zamislite da se nađete na nekom otoku iza 18:00 sati kada helikopteri više ne prevoze. Tko će pacijente onda prevesti? Opravdano je pitati u čijem je interesu potpisivanje ovakvog ugovora?

HRVATSKA IMA SVE RESURSE ZA VLASTITU HELIKOPTERSKU HITNU

A nakon izjava, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo treba li zadržati postojeći sustav hitne medicinske helikopterske pomoći koji obavlja MORH. Prof. dr. Ćorušić odgovorio je jasno i precizno - Vargin ugovor je štetan, a hitnu helikoptersku medicinsku pomoć možemo obavljati sami jer za to imamo i ljude i resurse.

- Za uslugu koju je Varga dogovorio s inozemnim partnerom, HZZO još nema razrađen cjenik. Hrvatska ima specifičan geografski položaj, možda i najspecifičniji u cijeloj Europi. Turistička smo zemlja - koja ima razvedenu obalu. Hrvatskoj treba hitna helikopterska medicinska služba. Nismo protiv uvođenja modela - ali jesmo protiv ove rastrošnosti u besparici u kojoj je Hrvatska. Moramo razraditi vlastitu hitnu helikoptersku pomoć. Za to imamo i ljude i materijalne resurse. Osim toga, po ugovoru je upitno gdje će helikopteri slijetati, odnosno koliko u Hrvatskoj heliodroma ima dopusnicu za slijetanje civilnih helikoptera!