Još jedan, tko zna koji više u nizu, skandal Siniše Varge! Otkrilo se da je kao posrednika za osiguranje bolnica (u sklopu projekta javne nabave) „aferozni“ ministar zdravlja bez javnog natječaja angažirao tvrtku Hrvoja Vojkovića - osobe koja je inače Zoranu Milanoviću prodala stan u kojem aktualni premijer i danas živi. U prijevodu: tvrtki koja u 2013. nije imala ni kunu prihoda Varga je samovoljno udijelio sedam milijuna kuna!  

Ima neka tajna veza...

Podjednako znakovito, Varga je nedavno, bez ikakvog objašnjenja, posao osiguranja bolnica oduzeo KBC-u Zagreb (koji je trebao formirati objedinjenu ponudu) i prebacio ga izravno Ministarstvu zdravlja. Tj. samome sebi! No Varga je unatoč svim silnim aferama nedodirljiv - barem što se tiče Milanovića. Zašto? Možda upravo zbog njih...

Na konferenciji za medije u Središnjici cijeli su slučaj dan komentirali član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić i član HDZ-ova Odbora za zdravstvo dr. Pavo Kostopeč. Njihova izlaganja možete u cijelosti pogledati, a u nastavku donosimo ključne naglaske:

MIKULIĆ: Nedodirljiv, a rekorder po broju afera!?

Već poslovično netransparentni Varga je kao posrednika za osiguranje bolnica odabrao tvrtku Gras Savoye čiji je osnivač i suvlasnik Hrvoje Vojković - koji je svoj stan prodao aktualnom premijeru. A svima su poznate „posebne veze“ između Varge i Milanovića - što sve baca dodatnu sjenu na cijeli projekt javne nabave u našem zdravstvu! 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-diferencijacija-u-sdp-u-varga-elim...

U svega osam mjeseci Varga je uspio postati uvjerljivo „najuspješniji“ ministar ove najneuspješnije vlade u hrvatskoj povijesti - ali po broju afera! Podsjetimo, dva puta mu je dokazan sukob interesa - a na tapeti mu je i treći slučaj. Također, išao je na skijanje sa službenim automobilom i službenim vozačem, stol u njegovom uredu koštao je gotovo 90 tisuća kuna, a održavanje automobila isto toliko! 

Gordijski čvor sumnjivih poslova 

To su općepoznate Vargine afere, no mnogi zaboravljaju da je Državna revizija utvrdila da je dok se nalazio na čelu HZZO-a isplatio PR agenciji „Rizol media“ pozamašan iznos za usluge koje nisu izvršene! A ta je ista agencija zadnjih godina vodila sve SDP-ove kampanje ili sudjelovala u njima! 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vargin-odlazak-na-skijanje-rizol-m...

Je li to taj „novi početak“ kojim se SDP hvali? Pozivamo nadležne institucije da raspetljaju ovaj Gordijski čvor sumnjivih poslova te napokon utvrde o čemu se tu točno radi! Dok SDP kleveće i ocrnjuje političku konkurenciju, pogledajte što se događa iza pozornice! Zašto je ministar Varga nedodirljiv? Do kada će to trajati? 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-dok-zdravstvo-propada-ministar-se-...

KOSTOPEČ: Milanović jedini još „vjeruje“ Vargi! 

Tvrtka koju je ministar Varga odabrao za posrednika osnovana je prije dvije godine, a u 2013. je uprihodila - nula kuna! Nema dokaza da se ta tvrtka ikad bavila poslom osiguranja. A sigurno ima tvrtki s iskustvom koje su željele sudjelovati na tržišnom natjecanju za ovaj veliki poao! Pokucati na nečija vrata i dobiti sedam milijuna kuna - to je moguće jedino u SDP-ovoj vladi! 

Vjeruje li itko, nakon svega, da ministar Varga skrbi za zdravlje bolesnika, da mu je stalo do brojne djece na listama čekanja ili do umirovljenika koji mora platiti participaciju dvadeset kuna?! Jedino još premijer Milanović misli da Varga može biti ministar zdravlja! Pitajte Milanovića što on misli o takvom „novom početku“ SDP-a!  

Neka osigura bolnice od samoga sebe!

U ovom je „poslu“ još nešto sporno. Ministar nas uvjerava da su bolnice osigurane od svega, a to je laž! Jer su najvažnije stavke osiguranja limitirane iznosima štete. Tako će primjerice plaćanje liječničkih grešaka imati godišnji limit od 20 milijuna kuna, a sve iznad toga past će na leđa bolnica. Limitirani su i iznosi za odštetu vlastitim djelatnicima - rizik ostaje na bolnicama. Istodobno su, zamislite, bolnice osigurane čak i za pad letjelice! 

Dakle, Varga nas je osigurao od svega i svačega, ali najvažniju stavku nije stavio u ugovor - da naše zdravstvo osigura od samog sebe! Kakva god bi premija bila, bila bi mala za sve što je dosad štetnog napravio. Prošli ministar se bavio nabavom opreme, pa sad imamo skupocjene ECMO uređaje koji leže neraspakirani u mraku hrvatskih bolnica, a za čiji je servis šest godina unaprijed plaćen višemilijunski iznos. Novi SDP-ov ministar - i „novi početak“ SDP-a. Bave se osiguranjima!