Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko gostovao je danas u emisiji Hrvatskoj radija „A sada Vlada“ (urednik i voditelj: Ivica Ružičić). Komentirao je, između ostalog, program reformi za oporavak gospodarstva, smanjenje poreznog opterećenja građana i neporeznih davanja, investicije u gospodarstvo i projekte, komemoraciju u Jasenovcu i osudu svih totalitarizama…

Gostovanje predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PRVIH 100 DANA VLADE

Krenimo prvo s onim čime sam nezadovoljan - a to je tempo. Očekivao sam da ćemo s reformama krenuti brže i bitno ranije. Imamo, međutim, razlog opravdanja, a to je jedna specifična politička konfiguracija - naša suradnička veza s Mostom, koja je na neki način uzela mjesec dana u pregovorima. No, krenuli smo s reformama - imat ćemo čime se pohvaliti. Time sam zadovoljan.

O RADU VLADE

Vlada dok god radi na reformama koje su nužne za gospodarstvo - da bi naši građani bolje živjeli - nema razloga da se ne održi. Reforme su već krenule u pravom smjeru.

O SDP-ovoj INTERPELACIJI

Interpelaciju ćemo razmotriti jako ozbiljno. O tome se treba razgovarati. Imamo stabilnu većinu u Saboru. Riješit ćemo problem dužnika u švicarskim francima, vidjet ćemo i što kolege kažu. O svemu treba razgovarati. Ali, ponovit ću, na tragu smo rješenja.

O KOALICIJI

Već najesen očekujemo rezultate našeg rada, poduzeli smo čitav niz stvari da se situacija u državi promijeni. G. Krešo Beljak je novoizabrani predsjednik HSS-a, ima jedan specifičan izričaj. Prošli tjedan smo se susreli, ostajemo zajedno u čvrstom savezu u Domoljubnoj koaliciji. Respektiram g. Beljaka kao predsjednika HSS-a.
http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-i-hss-imaju-iste-politicke-korijene

O SURADNJI S MOSTOM

Odnosi Domoljubne koalicije i Mosta su dobri, to je vrijeme pokazali. Ponekad uđemo u pregovore i razgovore, ali sve na kraju riješimo. Reforme su krenule, o svemu što je bitno se dogovorimo jer se u svemu što je bitno slažemo.

O SDP-ovim PODJELAMA

Nekome je stalno u interesu da se ideološki sukobljava - ponavljaju se iste priče. Idemo vidjeti tko se stalno nepotrebno vraća u neka prošla vremena. Mi govorimo o reformama, gašenju radnih mjesta, iseljavanju građana… Bavimo se, dakle, problemima u gospodarstvu, a netko nas stalno vraća na ideološke teme. Neka se oni koji nisu u zoni odgovornosti za ovu državu se počnu odgovorno ponašati. Negativne, opasne trendove koji su bili za vrijeme bivše Vlade počinjemo zaustavljati. To ima veze sa životom, nikakvom ideologijom ili stranačkom pripadnošću.

O KOMEMORACIJI U JASENOVCU

Žrtve Jasenovca se ne smije politizirati - nisu zaslužile da se njima manipulira u dnevnopolitičke svrhe. Svi trebaju biti na komemoraciji u Jasenovcu - odati poštovanje žrtve. To su nevine žrtve jednog brutalnog sustava. Nadam se da ću otići u Jasenovac i volio bih otići.

O OSUDI TOTALITARIZAMA

Uvijek govorim isto - 20. stoljeće je stoljeće nakaradnih ideologija i režima koje su odnijeli milijune žrtava. Govorim, dakle, o totalitarnim sustavima - nacizmu, fašizmu i komunizmu. Imam isti odnos prema njima - svaki režim koji ubija ljude i baziran je na tome da netko drugi mora nestati je nakaradan i zločinački. Suvremeno hrvatsko društvo mora - na poziciji antitotalitarizma, kao što je i čitava Europa konfigurirana - osuditi takve režime.

O REFORMAMA

To je slojeviti proces, mozaik promjena. Reforme svih reformi - otvaranje mogućnosti za kvalitetna ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. To će biti, dakle, stimulativan porezni sustav - u izradi je i najesen će izaći - koji će poduzetnicima dati vjetar u leđa. Takav porezni sustav neće opterećivati građane. Potrebna je još jedna reforma - već smo s njom krenuli i bilježimo rezultate. To je stavljanje u funkciju državne imovine i njeno kapitaliziranje. Imamo više od 30 milijardi vrijedne državne imovine koja stoji neiskorištena.

O INVESTICIJAMA I PROJEKTIMA

Što se tiče Luke Gruž, idemo u dodjelu koncesije, dakle gotovo je. To je vrijednost oko 100 milijuna eura i oko 200 novih radnih mjesta. Zaključen je i natječaj za prugu Dugo Selo-Križevci, to je oko 500 milijuna kuna. Nekoliko hrvatskih tvrtki će izvoditi radove. Prema tome, to su investicije već oko 300 milijuna eura, to je znatna brojka i vrijedne investicije u prvim mjesecima ove Vlade. Apsolutno da će biti još projekata, primjerice Pelješki most. U završnoj smo fazi razgovora sa strateškim partnerom vezano za projekt LNG - to je projekt važan ne samo za Hrvatsku, već i Europu.

O ŽUPANIJAMA

Udio županija u rashodima proračuna je 2,9 posto. Sustav lokalne (samo)uprava se može digitalizirati i racionalizirati, broj županija se neće smanjivati. Kad se probudi gospodarstvo, stvori nova vrijednost, proračun bude jači i više novih radnih mjesta - neće se govoriti o broju županija. Imamo povijesni razlog da ne smanjujemo broj županija i ne idemo u regionalizaciju. Ljudi su čvrsto identificirani sa svojim županijama - nemojmo im to dirati. Županije su logične - imaju svoj smisao.

O SMANJENU POREZA

Nećemo povećavati poreze - smanjit ćemo ih, ali i broj neporeznih davanja. Porezi moraju biti stimulativni za gospodarstvo, ovi su porezi trenutno nestimulativni. U vrijeme SDP-ove vlade je Porezna uprava bila jedan od najrepresivnijih aparata. Radit ćemo, dakle, suprotno od toga. Moramo smanjivati poreze, ali proširivati bazu poreznih obveznika.

O DIJALOGU SA SINDIKATIMA

Ovo je Vlada dijaloga. G. Petrov će strpljivo razgovarati sa sindikatima - ti su razgovori jako potrebni. Prisjetite se da je Milanović u četiri godine predstavnike sindikata primio svega dva ili tri puta. Bez komunikacije nema rješenja, ova Vlada komunicira. Suradnja sa sindikata će se sigurno unaprijediti.

O SRBIJI U EU

Svo ovisi o Srbiji, ona diktira tempo pregovora za ulazak u EU. Mi imao prigovore oko poglavlja 23, dakle pitanje univerzalne jurisdikcije. Za nas je to neprihvatljivo i to imamo pravo reći. Mislim da će u Srbiji shvatiti da je to neprihvatljivo i mijenjati takve zakone. Moraju usvojiti standarde koje zahtijeva EU. Tražimo otvoren, dobrosusjedski odnos.