Zbog nerada ove vlade, gubimo sredstva iz EU fondova. Hrvatska će 2016. godine izgubiti goleme novce - minimalno 300 milijuna eura. I samo zato jer Vlada nije ugovorila projekte. A još gori gubitak novaca uslijedit će 2017. U toj godini, naime, mora biti potrošena alokacija iz 2014. Ta alokacija je puno veća nego u 2013. - iznosi 900 milijuna eura! Projekti su sad već trebali biti debelo u provedbi ako su se ti novci mislili iskoristiti. Čak 60.000 građana je napustilo Hrvatsku u potrazi za boljim životom.  Egzodus je - posebno mladih i obrazovanih - zaprepašćujući! Ne radi se, dakle, o nikakvom „novom početku“, nego o početku kraja ove vlade! - jednodušna je poruka s današnje konferencije za novinare koju su održali eurozastupnica i financijska stručnjakinja Ivana Maletić i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Izjave akademika Reinera i eurozastupnice Maletić pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: Zbog nerada Vlade, gubimo milijune eura iz EU fondova!

Upozoravamo javnost da se - vezano za EU fondove za razdoblje 2007. 2013. - nalazimo u uistinu teškoj situaciji. Sredstva koja su nam dostupna, naime, nisu ugovorena - od 1,3 milijarde eura u ovom trenutku ugovoreno je 960 milijuna. Rok za trošenje ovih novaca je kraj 2016! Ako projekti u ovom trenutku nisu ugovoreni - ne mogu biti ni završeni do te godine. Proces ugovaranja traje - novci će biti izgubljeni. 

SDP-ov sindrom neuspješnosti

Iz 2012. u ovom trenutku je ugovoreno samo 30 posto sredstava - da nismo država članica i još u pregovorima, oni bi bili blokirani. Projekata nema i nisu ugovoreni! Mnoga ministarstva odustaju od projekata i novaca, a to su veliki novci. Hrvatsko gospodarstvo je moglo oživjeti, primjerice, uslužni sektor. Skrećem pažnju na sredstva koja smo dobili za Schengen - u 2013. i 2014. u državni proračun je uplaćeno 120 milijuna eura. Rok za trošenje je srpanj 2016. No dosad je potrošeno samo 1,8 milijuna eura! A vidjeli ste na primjeru Pelješkog mosta kako ova vlada ugovara projekte. Ugovaraju ih godinama i opet nikako da ih ugovore. Što time poručuju?!

Milijuni eura bačeni u vjetar

Hrvatska u 2016. gubi goleme novce - minimalno 300 milijuna eura. I samo zato jer Vlada nije ugovorila projekte. A još gori gubitak novaca uslijedit će 2017. U toj godini, naime, mora biti potrošena alokacija iz 2014. Ta alokacija je puno veća nego u 2013. - iznosi 900 milijuna eura! Projekti su sad već trebali biti debelo u provedbi ako su se ti novci mislili iskoristiti. Novci se, dakle, bacaju u vjetar zbog nerada ove vlade!

Čime se to hvale?!

U EU je tendencija smanjenja duga i deficita - to pokazuju podaci Eurostata. U Hrvatskoj dug i deficit (i dalje) brzo rastu, nema investicija, gospodarstvo je kontinuirano u velikim problemima. Vlada se stalno hvali da industrijska proizvodnja i izvoz raste. No industrijska proizvodnja je u zadnje tri godine potpuno uništena, a sad pokazuje male znakove oporavka samo zahvaljujući pozitivnim trendovima u EU. A izvoz ne raste - već raste provoz.

REINER: Znaju da gube izbore pa zapošljavaju podobne u javnu upravu!

Podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Eurostata razobličit ću neistine kojima su građani i mediji zadnjih tjedana izloženi uslijed promidžbene kampanje ove vlade. Kad je riječ o nezaposlenosti i zaposlenosti - podaci DZS-a i Zavoda za zapošljavanje jasno pokazuju da se broj zaposlenih u prosincu 2014. značajno smanjio. Čak 13.000 manje zaposlenih je bilo u odnosu na studeni. Vjerovali ili ne - jedini porast zaposlenih dogodio se u javnoj upravi! Točno suprotno onome što bi Vlada trebala napraviti. Vjerojatno vladajući žele - prije nego što izgube izbore - zaposliti još partijskih podobnika. 

Nezaposlenost kontinuirano raste

Eurostat je jasno rekao da je u Hrvatskoj bilo značajno manje zaposlenih bilo u 2014. nego u 2013. Trenutni je broj nezaposlenih 330 tisuća. Nezaposlenost se, dakle, povećava! A itekako je zabrinjavajuće da se zaposlenost značajno smanjuje. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je u prosincu 2014. bila jedna od tri zemlje - uz Grčku i Španjolsku - s najvećom stopom nezaposlenosti. 

„Iščezlo“ 60.000 građana

A ono što Vlada pokušava prikazati kao smanjenje stope nezaposlenosti - rezultat je odlaska građana u inozemstvo. Čak 60.000 građana je napustilo Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Njemačka je vlada jasno rekla da je u prošloj godini 25.200 hrvatskih građana dobilo radne dozvole. Taj egzodus je - posebno mladih i obrazovanih - zaprepašćujući! Ti će ljudi nedostajati Hrvatskoj za deset ili petnaest godina. Ne radi se o nikakvom „novom početku“, nego o početku kraja ove vlade. Žalosno je da moramo čekati podatke Eurostata da bismo doznali prave činjenice o zaposlenosti i nezaposlenosti.

BROJKE SU NEUMOLJIVE

Nakon izjava, uslijedilo je novinarsko pitanje o izjavama povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu koja ovih dana boravi u Hrvatskoj. Maletić je odgovorila da su izjave europske povjerenice diplomatske jer je u gostima, ali su brojke - neumoljive.