Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović susrela se danas na Pravnom fakultetu s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damirom Borasom i prorektorima zagrebačkog Sveučilišta te su se složili da podupiru autonomiju sveučilišta. 

Izjave u cijelosti možete pogledati na linku kolinda.tv: http://bit.ly/1yZUCh8 

Na susretu je predstavila glavne smjernice programa posebice one koje se odnose na obrazovanje i znanost. Program Kolinde Grabar-Kitarović prepoznat je u najvišim stručnim sveučilišnim krugovima.

Autonomija sveučilišta budućnost 

Boras je kazao, među ostalim, da su razgovarali o visokom školstvu te o mogućnostima poticanja  mladih na studiranje. Istaknuo je također zadovoljstvo razumijevanjem buduće predsjednice RH za nužnosti autonomije sveučilišta. 

- Razgovarali smo i o važnosti autonomije sveučilišta te o tome kako ona smatra da treba financirati sveučilišta općenito. Moram naglasiti da u tome imamo puno razumijevanje gospođe Grabar-Kitarović koja je u razgovoru sa mnom i s prorektorima iskazala razumijevanje obrazovne politike te je iskazala i privrženost Sveučilištu u Zagrebu, jer je bila i naša studentica i isto tako razvoju svih sveučilišta u Zagrebu pri čemu smatra, a to nas veseli, da je autonomija sveučilišta nešto što osigurava budućnost sveučilišta. Isto tako da država treba financirati u dovoljnoj mjeri sveučilište kako bi moglo zadovoljiti razvojnim potrebama društva.

Znanost okosnica mog programa 

Nakon susreta s rektorom Borasom Grabar-Kitarović je naglasila da u potpunosti podupire autonomiju sveučilišta te kako uvijek ističe da su znanost i obrazovanje temelj svakog društva. 

- U potpunosti podupirem autonomiju sveučilišta i htjela bih da i zagrebačko Sveučilište, ali i druga hrvatska sveučilišta se što više popnu na tim rang listama svjetskih sveučilišta. Kao predsjednica RH radit ću upravo na promicanju znanosti, povezivanju znanosti i gospodarstva. Znanost mora biti povezana i umrežena u društveni život i zato sam htjela poslati poruku došavši na prvi službeni sastanak na zagrebačko Sveučilište da je znanost jedna od okosnica mog programa i da ćemo raditi na tome da omogućimo mladim generacijama da ostaju u Hrvatskoj.

Zaustaviti egzodus mladih

Istaknula je ozbiljnost problema iseljavanja mladih iz Hrvatske te da svakodnevno gubimo mlade talentirane ljude koji bi itekako mogli pridonijeti boljitku Hrvatske.

- Obrazovanje je bitno jer stvara i izgrađuje ljude koji će doći studirati i baviti se znanošću. Imamo potrebu razviti programe kako zadržati mlade, sposobne ljude u Hrvatskoj. Jedan od najvećih problema u Hrvatskoj je upravo odlazak mladih, koji odlaze u desecima tisuća iz Hrvatske, odlazak onih talentiranih u koje država ulaže u njihovo obrazovanje, a onda oni rade negdje drugdje i daju prinos drugim društvima i državama.