Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović jučer se nakon splitskog predstavljanja projekta VolonTIraj.hr uputila na lokaciju budućeg Pelješkog mosta na kojoj je - u društvu dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i prvog čovjeka županijskog HDZ-a Branka Bačića - istaknula da će snažno lobirati za financiranje izgradnje mosta iz zajedničke EU blagajne:

Za teritorijalnu povezanost!

- Nužno je prometno spojiti hrvatski jug s ostatkom zemlje. Ljeti su ispred Neuma velike kolone s obje strane granice i ne smijemo dopustiti da Hrvatska nije teritorijalno povezana. Kao predsjednica RH neumorno ću se zauzimati da se Pelješki most gradi novcem EU fondova. 

A o izgradnji pak termoelektrane na ugljen u luci Ploče kazala je okupljenim novinarima kako bi se trebala poštivati volja koju će lokalna zajednica iskazati na referendumu.  

Jakovini ni traga!

Potom se Grabar-Kitarović u Opuzenu susrela s poljoprivrednicima te s njima razgovarala o problematici raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i otkupu mandarina. Iz prve ruke su je zanimali izazovi s kojima se uzgajivači suočavaju, posebice poslije ruskog embarga na uvoz voća iz EU. Poljoprivrednici su ogorčeni na resorno ministarstvo: notorni Jakovina nije se udostojao niti doći u dolinu Neretve, a kamoli se konkretno uključiti u rješavanje njihovog problema!

- Ploče, Opuzen i Metković poljoprivredni su kraj i nužno je pronaći rješenje za plasman mandarina na nova tržišta, jer bi ruska kriza mogla potrajati. Kao buduća predsjednica osobno ću se uključiti, uz pomoć gospodarske diplomacije, da iznađemo adekvatno rješenje.