Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Saboru odgovarao na pitanja mnogobrojnih medija. Komentirao je, među inim, rješenje za agoniju dužnika s kreditima u švicarskim francima, problem izbjegličke krize za koju ova vlada nema nikakav plan i cijelo vrijeme je obmanjivala, sazivanje hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi izbjegličke krize, datum izbora…

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O IZBJEGLIČKOJ KRIZI

Stalno smo upozoravali - planovi su odavno trebali postojati. A Milanovićeva vlada je tek sada počela reagirati! U onom trenutku kad je Mađarska počela podizati ogradu bilo je jasno da je to skretnica prema Hrvatskoj. Vlada nije reagirala već je obmanjivala. Ovaj problem ima tri dimenzije. Prvi je humanitarni - ako je Hrvatska tranzitna zemlja za te nesretne ljude, želio bih da taj humanitarni aspekt bude maksimalno kvalitetan. Ne daj Bože onih scena kakve gledamo u Grčkoj, Makedoniji… Drugo - sigurnosni aspekt. Pitanje je tko sve prolazi kroz našu zemlju? Sigurnosni aspekt, dakle, nije zanemariv! Treće - socijalni aspekt. Iz ove vlade pričaju o socijalizaciji tih ljudi. Ne znamo, dakle, mjesto Hrvatske u tom projektu i imali li Europa plan. Što to znači socijalizirati ih i dati im radna mjesta u situaciji - kada veliki broj naših građana iseljava jer nemaju radno mjesto? Ova vlada prema ovom problemu ima neozbiljan pristup! Nema definiciju što se, zapravo, događa i koji su planovi s tim ljudima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/od-vlade-trazimo-konkretne-sigurnosn...

O MILANOVIĆEVOJ INERTNOSTI

Pitate me za „dopis predsjednice RH premijeru za sazivanje hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost“? To je apsolutno potrebno i trebalo je to sve skupa biti ranije. Trebali smo imati planove i odgovoriti na ova pitanja koja sada postavljam. I sve je trebalo biti mnogo kvalitetnije. Slovenci su, primjerice, već povukli sredstva iz EU fondova za tu namjenu. 

O PROBLEMU DUŽNIKA U ŠVICARCIMA“

Poduprijet ćemo zakon jer se na ovaj način ipak rješava problem 60.000 građana i njihovih obitelji. Ukazat ćemo pak na sve nedostatke zakona - jer ne znamo koliko će to sve skupa koštati. Znamo da će - u konačnici - sve to platiti građani. S druge strane, podsjetit ćemo na one građane koji su vratili kredite. Te one kojima je prekinut kreditni odnos. Što je s njima? Ovo je, dakle, jedno parcijalno rješenje, no Hrvatska demokratska zajednica je zadnja koja bi opstruirala rješenje za jednu tako veliku skupinu građana. 

O DATUMU IZBORA

Očekujemo izbore početkom ili sredinom studenog da to napokon riješimo - jer ove patnje i agonije je već previše.