U Zagrebu je danas na Trgu žrtava fašizma predstavljen program za mlade, punim nazivom „Biraj bolju budućnost“. Na jednom mjestu okupili su članovi Mladeži HDZ-a - kandidati na izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore. Te brojni članovi našeg stranačkog pomlatka, ali i članovi i simpatizeri.

Program „Biraj bolju budućnost“ predstavio predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković. Osim predsjednika HDZ-a, program je predstavila je potpredsjednica HDZ-a (i prva na listi za II. izbornu jedinicu) Ivana Maletić. Mladi, kandidati na našim listama za parlamentarne izbore, predstavili su program po pojedinim dijelovima.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver govorio je o dijelu programa koji se odnosi na zapošljavanje mladih.

Dr. sc. Tomislav Sokol govorio je o reformi i obrazovnom sustavu, Ante Bačić o stipendijama i studentskom centru, Majda Burić o stanovima i porodiljnim naknadama, Dragica Roščić o ruralnom razvoju i Domagoj Mikulić o Hrvatskoj 22. stoljeća.

Videozapis predstavljanja programa za mlade „Biraj bolju budućnost“ možete pogledati u cijelosti. U nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića, potpredsjednice HDZ-a Ivane Maletić i predsjednika Mladeži Josipa Bilavera.

Plenković: Program „Birajte bolju budućnost“ - na korist svim mladima u Hrvatskoj!

Veliko mi je zadovoljstvo što imamo ovoliko mnogo mladih kvalitetnih kandidatkinja i kandidata na listama Hrvatske demokratske zajednice. Za mene je ovo nastavak projekta kojeg smo započeli prije četiri godine kada sam, kao zastupnik u Hrvatskom saboru izabran u VII. izbornoj jedinici, postao promatrač u Europskom parlamentu. Odlučio sam tada da sustavno izgradimo novu generaciju mladih političara HDZ-a.

Rješenja za konkretne probleme mladih

Program „Birajte bolju budućnost“ došao je od mladih kao doprinos stranci, a na korist svim mladima u Hrvatskoj. To je ključna poruka angažmana mladih kolega. Nekoliko je problema s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju. Visoka stopa nezaposlenosti - tu smo, nažalost, treći u EU, iza Španjolske i Grčke. Taj akutni problem moramo rješavati. Problemi su i neusklađenost obrazovnog sustava s realnim potrebama na tržištu rada, isključenost određenog dijela mlade populacije od obrazovnog sustava i ključno pitanje - stambeno pitanje mladih. Stoga su sve točke o kojima su danas kolegice i kolege govorili pokrili upravo ova četiri aspekta temeljnih problema.

Kvalitetna reforma obrazovanja

Da bismo imali ljude koji će voditi Hrvatsku u budućnosti, obrazovni sustav mora stvoriti mlade koji će biti spremni zauzeti radna mjesta u budućnosti. To su radna mjesta na kojima se od mladih očekuje kritičko promišljanje, kreativnost i da su u stanju rješavati probleme. Upravo na temelju ta tri načela sastavljen je program „Biraj bolju budućnost“. Nama, kao odgovornim političarima, nameće potrebu pronalaziti rješenja za veći broj stipendija i kvalitetnu reformu obrazovanja - koja će mladima usaditi sve ono bitno o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku i tradiciju, ali i dati dovoljno široko obrazovanje i pripremiti ih za specijalistička zvanja.

Idemo zajedno u pobjedu!

Kvalitetno obrazovanje, bolja zaposlenost, ostanak u Hrvatskoj, mogućnost da se na vrijeme i u najboljim godinama zasniva obitelj - cilj je ovog programa. Program je otvoren za dodatne prijedloge, a od vas mladih kandidatkinja i kandidata očekujem da ga angažirano predstavite u svojim izbornim jedinicama - da HDZ dobije veliku potporu mlade populacije. Idemo zajedno u pobjedu 11. rujna!

ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Maletić: Poduzetnički inkubatori - pomoć mladima!

Mladi su taj potencijal, energija i snaga koja Hrvatskoj može donijeti inovativnu kreativnost, potrebnu ne samo Hrvatskoj, već i cijeloj EU za napredak i razvoj. Mladi mogu učiniti da Hrvatska prednjači u tome - pokazali su na nizu projekata da mogu puno.

Uvažili potrebe poduzetnika

U temelje smo našeg programa stavili siguran posao za mlade - to ćemo zajedno razvijati. Prvo smo slušali što kažu poduzetnici što im je potrebno da bi osigurali siguran posao mladima. Zajedno smo stavili sve promjene vezane uz brzo dobivanje dozvola, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa… Sve što je, dakle, poslodavcima važno za stvaranje novih radnih mjesta.

Obrazovanje za konkretna radna mjesta

I ono što su mladi posebno istaknuli - obrazovanje u skladu s potrebama poslodavaca. Važno je da mladi za vrijeme školovanja budu osposobljeni za konkretan posao. Isto tako, na sveučilištima pomoć mladima da se razvojni potencijal stavi u funkciju kroz poduzetničke inkubatore.

Bilaver: Konkretne i hrabre mjere!

Prezentiramo danas jedan sveobuhvatan program za mlade. On je, naime, novost u hrvatskoj politici. Svi znamo u kojoj su situaciji mladi, dugo su vremena bili zanemarivana društvena skupina - napisali smo konkretne, mjerljive, ali i hrabre mjere. Ne tražimo previše - mladi zaslužuju najbolje što možemo ponuditi. Pozivam sve političke suparnike da sučelimo programe za mlade.

Oslobađanje plaćanja doprinosa

Moramo poraditi na tome da mladi dobiju siguran posao. To je prva mjera koju ćemo tražiti od naše nove vlade - da se poslodavac oslobodi plaćanje doprinosa na mlade koji će biti zaposleno na neodređeno. Na sve, dakle, doprinose na pune dvije godine.