Gorčinu zbog neprimjerene, mlake, traljave, spram Srbije servilne reakcije SDP-ova državnog vrha na istupe Vojislava Šešelja i, podjednako važno, šutnju službenog Beograda nije uspjela isprati ni jučer donesena saborska deklaracija.

http://hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-ni-deklaracija-o-seselju-nece-alibirati-josipovica-milanovica-i-pusic-za

Tim je povodom međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač gostujući u emisiji Studio 4 (HTV 4) ponovio HDZ-ov zahtjev da SDP-ova vlada do 10. prosinca Hrvatskom saboru dostavi na raspravu cjelovito izvješće o oblikovanju i vođenju vanjske politike. Prenosimo dio Kovačevih izjava:

Raštimani orkestar

Nemušte reakcije hrvatske vlasti na Šešeljevo širenje nacionalne mržnje i na njegovo zazivanje „velike Srbije“ pokazale su koliko je vanjskopolitički „orkestar“ raštiman. Nema ni koordinacije ni strategije - to ne funkcionira! Narodski rečeno, ne zna se tko pije, a tko plaća! Hrvatska mora poručiti vlastima u Srbiji da je nedopustivo da netko u 2014. govori o „velikoj Srbiji“.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zasto-josipovic-i-milanovic-jos-nisu-sazvali-vns-zbog-seseljevih-izjava-i

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-josipovic-je-do-danas-sutio-o-seselju-potpaljivao-vatru-u-vukovaru

Hrvatske su vlasti, u najmanju ruku, morale pozvati veleposlanika Republike Srbije na razgovor, pitati ga što se to kod njih događa. Mogao je, primjerice, i Josipović telefonski nazvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, izreći mu da se s tim ne slaže te o tome objaviti priopćenje. Trebalo je poslati snažnu poruku! No reagiralo se neadekvatno, vrlo loše!

Hoće li Srbija ikad shvatiti?

Akteri hrvatske vanjske politike trebaju sjesti, porazgovarati i odlučiti što će se napokon poduzeti. Ako već srpske vlasti nisu same uspjele zauzeti stav i poslati poruku osude, onda i Josipović i Milanović i Pusić trebaju poslati snažnu poruku Srbiji i tako joj pomoći da shvati da se mora ponašati europski. 

Saborska rasprava o vanjskoj politici

Od početka rada SDP-ove vlade HDZ konstatira da se ona ne snalazi u vanjskoj politici i općenito u EU. Kolege u Saboru traže izvještaj o tome što vlada čini na vanjsko-političkom planu. Vlada treba podnijeti taj izvještaj, a uvjeren sam da se i nema čime pohvaliti! Nije dobro! Neću niti spominjati da su netom nakon našeg ulaska u EU pokušali prevariti tu istu Europu...