Nalaz Državne revizije nepobitno je utvrdio ono što smo više puta naglašavali - napravljena je golema financijska šteta za proračun. Fond za zaštitu okoliša napustio je, naime, prostorije na Ksaveru - koji su većim dijelom bili u državnom vlasništvu i nije se plaćala naknada - i unajmio poslove prostore u već poznatoj zgradi Zagrebtower. Da se ministar Zmajlović ne bavi samo nekretninama, nego i kadrovskim rješenjima - prije svega članova SDP-a - pokazuje niz primjera uhljebljivanja! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare - punog naziva „Zmajlovićevi mutni poslovi i uhljebljivanje uoči SDP-ova poraza“ - koju je u Središnjici održao saborski zastupnik Jasen Mesić.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Goleme šteta za proračun

Uoči poraza na parlamentarnim izborima traje natjecanje u Milanovićevoj nesposobnoj vladi tko je najnesposobniji i najrastrošniji! Te koji je ministar u stanju uhljebiti najviše SDP-ovih kadrova? Iz posljednjih primjera - koje smo mogli vidjeti u nekim medijima - ozbiljnu kandidaturu za to mjesto istaknuo je ministar Zmajlović. Nalaz Državne revizije nepobitno je utvrdio ono što smo više puta naglašavali - napravljena je golema financijska šteta za proračun. Fond za zaštitu okoliša napustio je, naime, prostorije na Ksaveru - koji su većim dijelom bili u državnom vlasništvu i nije se plaćala naknada - i unajmio poslove prostore u već poznatoj zgradi Zagrebtower. Tako je za trećinu poskupio cijenu poslovnog prostora!

Čemu skupi najam?

A na Ksaveru se mogao prostor urediti pa tako riješiti i problem arhiva. Ne bi se, dakle, morali trošiti dodatni novci za pohranu arhivske građe! Zanimljivo je da se Agencija za zaštitu okoliša plaća najam - nije najavila selidbu. Tako je dodatno - za milijun kuna - oštećen proračun. Kao i u slučaju bivšeg ministra Linića, vjerujemo da će se i u ovom slučaju pokazati „uređenost“ države o kojoj se često hvali Milanović.  

Partijska uhljebljivanja

Da se ministar Zmajlović ne bavi samo nekretninama, nego i kadrovskim rješenjima - prije svega članova SDP-a - pokazuje niz primjera uhljebljivanja. A koje smo u zadnje vrijeme mogli vidjeti upravo u njegovom resoru! Podsjetit ću na imenovanje gospođe Ivane Maras za ravnateljicu Parka prirode „Velebit“. Radi se, naime, o supruzi šefa SDP-a u Gospiću. Posebice je interesantno da je to imenovanje obavljeno u suprotnosti sa stručnim mišljenjem Upravnog vijeća. Nadalje - imenovanje u „Parku prirode Biokovo“ gdje je za ravnatelja imenovan bivši SDP-ov gradonačelnik Makarske. Te imenovanje u Parku prirode „Lonjsko polje“ gdje je ravnatelj postao bivši suradnik nekadašnje županice Marine Lovrić Merzel. Da to nije izuzetak nego ustaljena praksa suradnje Milanovića i Zmajlovića, pokazuje i primjer u nacionalnom parku „Krka“ - gdje je zaposlen Boško Poljak koji je u rodbinskoj vezi s Milanovićem. A tadašnji ravnatelj Restović - koji je proveo cijelu „operaciju“ uhljebljivanja -napredovao je i, evo, postao pomoćnik ministra Zmajlovića.

CIJELI NIZ PRIMJERA

A nakon izjave, uslijedilo je pitanje novinara postoje li saznanja o partijskim uhljebljivanjima i u drugim ministarstvima. Saborski zastupnik Mesić u odgovoru je naveo cijeli niz takvih slučajeva:

- Poznat je cijeli niz slučajeva. Podsjetit ću tek na neke, primjerice, slučaj Doma za odgoj djece i mladeži u Splitu. Tu je ministrica Opačić zaposlila SDP-ova člana iz Sinja g. Željka Župića - koji pak u radu s djecom nema iskustva. Primjeri su, nadalje, Uprave Hrvatske lutrija te državna tvrtka Apis - koja je postala omiljeno mjesto zapošljavanja članova Foruma mladih SDP-a. Posebice treba pratiti što će biti sa silnim kadrovima koji su uposleni u ministarstva i tijela državne uprave preko tzv. revolving sustava - dolaze, dakle, i odlaze s ministrom.