(VIDEO) Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo HDZ-a, predvođeno glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, zapalilo je svijeće i položilo vijenac na grob dr. Franje Tuđmana u povodu 16. godišnjice njegove smrti.

Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana hrvatska je država međunarodno priznata, obranjena i oslobođena. Svojom je državotvornom vizijom zacrtao i euroatlantski put Republike Hrvatske. Zato ga se danas prisjećamo s neizmjernom zahvalnošću i ponosom kao najvećeg državnika kojeg je hrvatski narod imao u svojoj burnoj i slavnoj povijesti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-16-godisnjica-smrti

Nakon odavanja počasti prvome hrvatskom predsjedniku, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O povijesnoj ulozi dr. Tuđmana

Pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman najveći je Hrvat u povijesti hrvatskog naroda. Pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena je hrvatska država. Bio je prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, ujedno i prvi predsjednik samostalne i neovisne hrvatske države. Uveo je višestranačje, demokraciju i parlamentarizam u Hrvatsku. Svojim djelom svima nama može biti uzor. Inspiracija kako se živi i kako se voli Hrvatska.

O dosljednosti

U životu morate biti vjerodostojni i djelima pokazivati ono što govorite. Te činiti ono što razmišljate. Mi otpočetka znamo tko je stup i kamen zaglavni hrvatske države. To su Domovinski rat, dr. Tuđman i hrvatski branitelji. A oni koji prigodno koriste hrvatske branitelje i dr. Tuđmana za uske političke interese i trenutne ciljeve, pokazuju time građanima da su nevjerodostojni i licemjerni. 

O zajedništvu

U kampanji za parlamentarne izbore jedna je od glavnih poruka bila zajedništvo - zajedno, dakle, izboriti se za kvalitetniji život i jaku Hrvatsku. Imamo konkretan program. Zalažemo se za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, i Hrvata u BiH. Nismo oni koji prigodno koriste te termine - djelima to pokazujemo. Jedino zajedno možemo zaustaviti iseljavanje mladih obitelji i mladih ljudi. I jedino zajedno možemo zaustaviti da sve veći broj ljudi ostaje bez posla. Neki to, nažalost, nisu govorili u kampanji - govorili su isključivim jezikom „ili mi ili oni“. A sada odjednom zbog svojih fotelja - mislim prvenstveno na briselskog Zoku - proklamiraju „zajedništvo“. Odjednom su za sve reforme. Sjetite se što je govorio u kampanji - bio je najveća antireformska snaga. Na izborima je dvije trećine građana jasno poručilo što misli o načinu razmišljanja koje nas je dovelo u ovo stanje. 

O konkretnim rješenjima

Nitko nikome ne može postavljati ultimatume - idemo biti ozbiljni. U pitanju je budućnost hrvatskog naroda. Probleme nećemo riješiti ultimatumima. Mi smo relativni pobjednik izbora. Za dogovore i razgovore smo, nismo isključivi. Domoljubna koalicija je jedinstvena - za razliku od koalicije Hrvatska raste. Prijedloge kolega iz Mosta nismo odbili, razgovarat ćemo o njima. Uskoro će se pokazati tko je u pravu i tko je vjerodostojan. Zalažemo se za rješenje problema u kompletu, a ne pojedinačno. Hrvatsku demokratsku zajednicu - kao što je rekao predsjednik Karamarko - ne zanimaju fotelje, nego rješenja problema s kojima se susreću građani.

HVALA VAM, PREDSJEDNIČE TUĐMAN

Obilježavanje godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice nastavljeno je u Velikom Trgovišću - gdje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac i zapalilo svijeće pred bistom dr. Tuđmana kod njegove rodne kuće.