Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milanom Kovačem - danas je u arkadama zagrebačkog groblja Mirogoj na grob Stjepana Radića o 87. obljetnici smrti položilo vijence i zapalilo svijeće. Učinilo je to, također, izaslanstvo HSS-a, predvođeno predsjednikom Brankom Hrgom.

Simbol otpora velikosrpskoj hegemoniji

Stjepan Radić (rođen 11. lipnja 1871. u selu Trebarjevu Desnom kod Siska) osnovao je - zajedno s bratom Antunom - Hrvatsku pučku seljačku stranku. Bio je vođom seljačkog pokreta i jedan je od najistaknutijih boraca za hrvatsku slobodu u našoj povijesti. Cijeli je svoj život posvetio radu na dobrobit svog naroda i simbol je otpora velikosrpskoj hegemoniji i centralizmu. U beogradskoj skupštini - 20. lipnja 1928. - postao je žrtvom velikosrpskog atentata. Taj zločinački bezumni čin zaprepastio je cijeli slobodoumni svijet. Od posljedica atentata, Radić je preminuo u Zagrebu 8. kolovoza 1928. 

Počast velikanu naše povijesti

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač nakon polaganja vijenaca - odgovarajući na pitanja mnogobrojnih novinara - naglasio je važnost povijesnog kontinuiteta Radićeva republikanskog programa. 

- Ovo je dan sjećanja na velikana hrvatske povijesti Stjepana Radića. Odali smo mu počast za njegov republikanizam, brigu o selu i seljaštvu… Zato je predsjednik dr. Tuđman uvrstio taj program u HDZ-ov.

KOVAČ: IZVUĆI ĆEMO HRVATSKU IZ KRIZE!

Kovačevu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MOGUĆOJ KOALICIJI SDP-a i HDSSB-a

SDP je pokazao otvoreno svoju slabost, jad i čemer jer nekoliko mjeseci prije izbora nemaju program o najbitnijoj temi u Hrvatskoj - selu i seljaštvu, odnosno poljoprivredi. Sinergija HDZ-a i HSS-a - zajedno s drugim koalicijskim partnerima - pokazat će da Hrvatska ima šanse i da će Hrvatsku izvući iz ove moralne, gospodarske i svake druge krize. Jer, ne zaboravite, da smo korak od bankrota. To hrvatski narod nije zaslužio! Vjerujem u velebnu pobjedu Domoljubne koalicije! Nastojat ćemo u vrlo kratkom vremenu riješiti sve nagomilane probleme koje je SDP u zadnje tri i pol godine stvorio. 

O SDP-ovu LICEMJERJU

SDP je spreman na sve! Sramotno je da SDP ne reagira na paljenje hrvatskih zastava - ni u Vukovaru ni u Beogradu. Oni su spremni da stave u istu ravan govore četničkih vojvoda u Beogradu i sljednika - njihovog mentora Šešelja koji pali hrvatsku zastavu - s nekoliko malodobnih dječaka u Kninu koji skandiraju nekakve parole. Vidimo tko se javio jučer u medijima nakon velebne, veličanstvene proslava Oluje u Kninu - Vučić u Beogradu i Maras u Zagrebu. Kome je odgovaralo tih nekoliko riječi u Kninu izgovorene među stotinu tisuća Hrvata koji su odavali počast Oluji - možemo sami zaključiti. Kome odgovaraju takve izjave i kome odgovara neotkrivanje počinitelja crtanja svastike na Poljudu? Kome odgovara da bi se taj dan referirali na takve stvari? Prema tome, Vučiću i Nikoliću u Beogradu, SDP-ovcima u Zagrebu. Za sve im je kriv HDZ i Domoljubna koalicija. Mislim da je narod to prepoznao i da neće nasjesti na te floskule.

O MARASOVIM OPTUŽBAMA

Umjesto da se zahvale gospođi Rimac koja je ostavila srce i dušu u Kninu da organizira proslavu za više od stotinu tisuća Hrvata - i ostalih koji su imali želju doći - oni napadaju zbog nekakvih riječi nekoliko maloljetnika. Nadam da će ministar Ostojić pronaći one koji su crtali svastiku u Splitu i inicijatore skandiranja u Kninu.