(VIDEO) Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač gostovao je u emisiji „Poligraf“ na Hrvatskom radiju, koja je emitirana i na HTV4 (urednik i voditelj: Mislav Togonal). Komentirao je, među inim, Milanovićev populizam samo da bi obmanuo građane o katastrofalnom stanju gospodarstva, golemi egzodus u mandatu ove vlade, važnost Pelješkog mosta, instrumentalizaciju državnog aparata u političke svrhe odnosno skandalozno kršenje načela pravne države u Milanovićevoj režiji, pobjedničku snagu Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om koja će nakon izbora preuzeti odgovornost za sudbinu države…  

Donosimo ključne poruke dr. Kovača:

O Milanovićevim obmanama

Pred nama su izbori, stoga Milanovićeva vlada provodi populističke mjere. Ali, nije napravila ono se od nje očekivalo. Završili smo pregovore za članstvo u EU i trebali smo dobiti vladu koja će početi Hrvatsku mijenjati na bolje. To se, nažalost, nije dogodilo. Ova će vlada zato platiti račun - građani će je kazniti na izborima. Populističke mjere samo služe tome da se od javnosti sakrije ono što je grozno - izgubili smo 80.000 radnih mjesta u zadnje četiri godine, iz Hrvatske je iselilo 100.000 ljudi, zadužili smo se za dodatnih 100 milijardi kuna... Situacija je, dakle, vrlo teška!

O egzodusu

Njemačka vlada trenutno ima akcijski plan za prihvat izbjeglica. Očekuju 800.000 tražitelja azila. To je, naime, priljev od jedan posto stanovništva. A samo prošle godine u Njemačku je iz Hrvatske otišlo 40.000 ljudi, a ova vlada nema pak nikakvog akcijskog plana. Umjesto da se bavi strukturnim problemima društva - primjerice, odljevom stanovništva - ona se bavi instant mjerama. To će nekoga možda zavarati, ali građani će prepoznati da se radi o zamagljivanju stvarnosti i trikovima. To neće pomoći građanima, a Hrvatska neće postati konkurentna. Hrvatska se mora promijeniti na bolje - gospodarstvo mora postati učinkovito. Ako usporedite rast gospodarstva u Hrvatskoj s drugim zemljama članicama EU - nalazimo se na dnu!

O Pelješkom mostu

Ministar Hajdaš Dončić je prije nekoliko mjeseci govorio u Pelješkom mostu. Europska komisija tada je pak potvrdila da Hrvatska nije poslala zahtjev za financiranje izgradnje Pelješkog mosta europskim novcem. Ova vlada je, dakle, bez vizije i prave ambicije. Samo nudi nekakve male mjere, trikove, statistike… Svako malo se javi ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof - koji je u službi ove vlade. To im ne može pomoći! Ova vlada je zakazala - nije napravila ono što je bilo nužno. „Potrošena“ je, ima kapitulantski odnos i ne ispunjava očekivanja građana. A što građani misle o ovoj vladi - jasno će iskazati na parlamentarnim izborima. Naš će zadatak biti preporoditi Hrvatsku i pozicionirati je u međunarodnom okružju. Predsjednik Europske investicije banke pitao me je 2012. zašto Hrvatska ne traži sredstva. A ta banka je trebala financirati izgradnju Pelješkog mosta! To zorno govori o inertnosti ove vlade. 

O pobjedi

Naša je Domoljubna koalicija stabilna - pobijedili smo na predsjedničkim izborima. Milanović je sada „složio“ krnju koaliciju. Kukuriku koalicija se, naime, raspala - IDS-a nema. Domoljubna koalicija će pobijediti i imati dovoljno mandata u Saboru. Formirat ćemo svoju vladu - predvođenu premijerom Tomislavom Karamarkom. A sve one stranke koje će htjeti nakon izbornog trijumfa HDZ-a s nama surađivati za dobrobit građana - bit će dobrodošle. 

O partijskoj policiji

HDZ ne brani Slavka Linića, no tu se radi o zlouporabi državnog aparata za obračun s političkim protivnicima. PNUSKOK je iskorišten za obračun s tadašnjim ministrom financija - koji je nakon tog izbačen iz stranke. Radi se o evidentnom kršenju načela pravne države. Takvo postupanje apsolutno je za ostavku - i predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Zabrinjavajuće je da postoji takav obrazac ponašanja - PNUSKOK se koristi protiv Linića, ali i protiv članova HDZ-a. Nakon predsjedničkih izbora, sjetimo se riječi kojima se osporavao naš izborni rezultat. Prisjetimo se da prije pristupanja EU pokušalo mijenjati zakonski okvir - na temelju kojega smo ušli u EU. Želimo da u Hrvatskoj postoji zdrava socijaldemokracija. Vlast na skandalozan način krši principe pravne države i za to netko treba snositi odgovornost.