Kukuriku je srezao socijalni dijalog na najnižu razinu u povijesti! * I sindikati ističu da nikad nije bilo gore vlasti od sadašnje, stoga i prikupljaju potpise za generalni štrajk, prvi u Hrvatskoj! * HDZ-ove su vlade prosječno godišnje povećavale javni dug za 6,8 milijardi kuna, a Milanovićeva (Linićeva) za - 26,6! * SDP-ovi ministri, umjesto da smiruju, potiču sukobe i produbljuje podjele. Kako u takvim okolnostima privući investicije!?

Vlada Kukuriku koalicije pretvorila je socijalno partnerstvo, ponajveću vrijednost svakoga civiliziranog društva, u socijalni sukob - sukus je to novinske konferencije koju su u povodu 20. obljetnice osnutka Gospodarsko-socijalnog vijeća (Dana socijalnog partnerstva) održali predsjednik HDZ-ova (nacionalnog) Odbora za gospodarstvo prof. dr. Marko Kolaković  i predsjednik Odbora za rad Boris Kunst.

Posvađani sa svima

- U Hrvatskoj je u 20 godina, doduše, osciliralo socijalno partnerstvo, ali nikada nije bilo većih sukoba vlade bilo s poslodavcima, bilo sa sindikatima kao u zadnje dvije godine. Kukuriku je srezao socijalni dijalog na najnižu razinu u povijesti. Pod prozore ove vlade nema tko nije došao, nema tko nije prosvjedovao, Markov trg postao je mjesto zapomaganja. Uostalom, sindikalni su čelnici javno rekli da nikad nije bilo gore vlade od sadašnje, pa stoga nije niti čudno što prikupljaju potpise za generalni štrajk, prvi u Hrvatskoj - oštro je Kunst otvorio konferenciju.

Kao bjelodani dokaz da ova vlast vodi državu i narod u bezdan, Kunst je iznio tri komparativna podatka. Vrijedi ih ponoviti jer, kaže poslovica, brojke ne griješe. 

SDP-ove crne brojke

U trenutku dolaska Kukurikua na vlast 222.000 građana imalo je blokirane račune s 14 milijardi kuna duga, a danas ih je 297.000 - s 24 milijarde kuna duga.

SDP-ove su vlade u šest godina (4 + 2) javni dug povećale za 91 milijardu kuna, a HDZ-ove u 18 godina za 122 milijarde. Nije teško izračunati da je SDP prosječno godišnje povećavao javni dug za 15,2 milijarde, a HDZ za 6,8. No brojke su za SDP još poraznije ako se pak promatra samo Milanovićeva (Linićeva) vlada koja je dug povećala za 53 milijarde - godišnje, dakle, za 26,6 milijarde!

Kada su Milanović i ekipa došli na vlast, u zemlji je bilo oko 310.000 nezaposlenih, a danas ih je više od 375.000.

Vlada - faktor nestabilnosti

Prof. dr. Kolaković upozorio je na „čudnu situaciju“ - da su nezadovoljni i sindikati i poslodavci. A obično su to ili jedni ili drugi. Očigledno je danas problem u onima - trećima:

- Vlada kao treći socijalni partner treba biti mirni, tihi partner, integrirajući faktor između radnika i poduzetnika, tj. sindikata i poslodavaca. No Vlada je najglasniji partner, najsvadljiviji, koji samo potiče sukobe i produbljuje podjele. Umjesto da smiruje, stabilizira situaciju, ona zaziva nemire, prosvjede, štrajkove... Kako u takvim okolnostima razvijati gospodarsvo, privući investicije? Kako očekivati porast BDP-a? 

Protiv izmjena ZOR-a

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kunst je ponovio kako se HDZ protivi Linićevu naumu da se dobit javnih poduzeća, umjesto za razvoj, iskoristi za krpanje proračunskih rupa. Također je naglasio da će stranka dati punu potporu sindikatima u borbi protiv najavljenih izmjena Zakona o radu (ZOR) - izmjena koje bi Vlada mogla prihvatiti već u četvrtak:

- Žao mi je što sindikati, kada već prikupljaju potpise za generalni štrajk, ujedno ne prikupljaju potpise i za referendum kojim bi spriječili donošenje izmjena ZOR-a.