(VIDEO) U Banskim dvorima održava se 40. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na lokalne izbore, 357 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za izgradnju Pelješkog mosta i prilaznih cesta, strateške dokumente bitne za sustav obrane i nacionalne sigurnosti…

Ravnomjerni regionalni razvoj

 Vezano za lokalne izbore, predsjednik Plenković zahvalio je Državnom izbornom povjerenstvu i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

- Čestitam svim izborim pobjednicima koji preuzimaju odgovornost za jedinice lokalne i područne samouprave. U duhu partnerstva - koji promoviramo od prvog dana naše Vlade - nastavit ćemo suradnju sa županijama, gradovima i općinama za boljitak Hrvatske te provoditi politiku ravnomjernog regionalnog razvoja. Od svih vas očekujem da i dalje budete jednako angažirani, susretljivi i otvoreni u komunikaciji sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.

Dodao je da će se u dogovoru s Hrvatskom zajednicom županija u srpnju u Požegi održati zajednički sastanak sa svim županima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-pobjede-na-izborima-najbolja-su-potvrda-da-vodimo-odgovornu-i-uspjesnu

Gradimo Pelješki most

Plenković se u kontekstu politike regionalnog razvoja osvrnuo na jučerašnje potpisivanje Odluke Europske komisije o sufinanciranju Pelješkog mosta i prilaznih cesta.

- Dokument su potpisale ministrica Gabrijela Žalac i povjerenica EK Corina Cretu. Dobili smo 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. To je strateški projekt - najveće jedinstveno financiranje dosad. Otvaramo put da se do 2021. napokon završi projekt spajanja Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/europska-komisija-bespovratno-dodijelila-357-milijuna-eura-za-izgradnju-peljeskog

EU novac za hrvatske branitelje

Predsjednik Plenković istaknuo je i podatak da je Hrvatska od EU dobila više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih za braniteljske zadruge.

- To je izrazito važna poruka koja će omogućiti hrvatskim braniteljima organiziranim u zadruge da se i dalje bave poduzetništvom. U toj sinergiji aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva regionalnog razvoja te europskih fondova moramo nastaviti dalje promovirati takve mogućnosti.

Brže reakcije na sigurnosne ugroze

Predsjednik Plenković zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

- Diljem Europe i svijeta zbivaju se, nažalost, brojni teroristički napadi. Sigurnosne ugroze su realnost - ne samo hipotetska prijetnja. One zahtijevaju puni angažman svih institucija države, napose onih koje se bave pitanjima sigurnosti. Danas ćemo kao prvu i drugu točku na dnevnom redu Vlade RH raspraviti nacrte prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. To su dva okvira koji će pojačati cijeli angažman sigurnosnog sustava i svih nadležnih tijela, osigurati učinkovitiju koordinaciju, bolju povezanost i umreženost s našim partnerima i ono najvažnije - osigurati brže reakcije na potencijalne krize i prijetnje te njihovo sprečavanje. Nakon intenzivnog rada i javne rasprave, oba dokumenta su došla u visoku fazu pripravnosti da budu usvojena na Vladi i krenu u daljnju proceduru u Hrvatskom saboru.

Zaključno, Plenković je naglasio da su oba ova dokumenta izrađena transparentno i uključivo. Svi oni koji su željeli dati doprinos njihovom sadržaju mogli su to na sustavan način učiniti u proteklim mjesecima.