Hrvatska je situacija vrlo teška - 45 tisuća građana otišlo je u Njemačku. Zbog teške situacije očekujemo daljnji odljev. Jer - 1. srpnja je Njemačka ukinula zabrane pristupu tržištu rada! - istaknuo je, među inim, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač za televiziju N1.

Komentirao je, među inim, alarmantne brojke o egzodusu hrvatskih građana u mandatu ove Milanovićeve vlade, višednevni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i Bosni i Hercegovini, sve jaču njemačku inicijativu u europskoj politici…

Donosimo glavne poruke dr. Kovača:

O egzodusu u Njemačku

U HDZ-u sam na poziciji međunarodnog tajnika i ne mogu komentirati hrvatsku vlast. Ali, mogu komentirati s pozicije oporbenog političara. Hrvatska je situacija vrlo teška - samo u Njemačku je odselilo 45 tisuća građana! Očekujemo daljnji odljev stanovništva - jer je 1. srpnja Njemačka ukinula zabranu pristupa tržištu rada!

O posjetu kancelarke Merkel

Posjet gospođe Merkel je važan! Ako pogledamo BDP tih zemalja po stanovniku, radi se o onima koje imaju najniži BDP po glavi stanovnika. Zbog turbulencija i rata koji je bio pokrenut iz Beograda. Te zemlje još nisu ostvarile veliki napredak prema članstvu u Europsku uniju. Vrlo je pozitivno što je Merkel došla, jer - kao što svi vidimo - situacija je vrlo teška. Kriza je institucija, a lideri neprepoznatljivi u institucijama EU. Gospođa Merkel je osoba koju se zove kada treba riješiti problem! Važno je napomenuti da budućnost zemalja zapadnog Balkana u EU ovisi o njima samima. Moraju se afirmirati i raditi na jačanju pravne države. Ako na tom planu budu radili koncentrirano i budu jačali regionalnu suradnju - onda smo mi u HDZ-u uvjereni da će imati bolju šansu za ulazak u EU!

O europskoj politici

Europom je tri desetljeća dominirala Francuska. Nakon njemačkog ujedinjenja, došlo je do novog rasporeda snaga. Njemačka je - kao najmnogoljudnija zemlja EU - dobila glavnu riječ. Svi su vidjeli da Francuska ima velikih ekonomskih problema. Na 107 posto prosjeka je EU. Francuzi su, naime, zaokupljeni samim sobom.