(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 36. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je bio, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na sljedeću sjednicu Hrvatskog sabora, izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, prvi sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, Sinjsku alku u Vukovaru, bilateralni susret u Beču s austrijskim saveznim kancelarom Christianom Kernom…

Novi ministri nakon lokalnih izbora

Odmah na početku svog izlaganja, predsjednik Plenković je naglasio da je Vlada RH koncentrirana na rješavanje ključnih problema u hrvatskom društvu te da će uskoro biti predstavljeni novi ministri.

- Prošli tjedan izabran je novi predsjednik Hrvatskog sabora. Odlučeno je da Hrvatski sabor ima pauzu do lokalnih izbora. A nakon izbora, održat će se nova saborska sjednica na kojoj ćemo i predstaviti nove ministre u Vladi RH. Važno je da se u ozračju lokalnih izbora Vlada RH koncentrira na svoje zadaće te nastavi funkcionirati sukladno programu i ključnim pitanjima od životnog interesa svih naših ljudi.

Povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada

Kao što znate, jučer je u Banskim dvorima održana prva sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju. Plenković je poručio da će već idućeg tjedna Vlada usvojiti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama - koje su, uz poreznu reformu i subvencioniranje stambenih kredita, jedna od važnijih mjera demografskog i pronatalitetnog karaktera.

- Drago mi je da smo na inicijativu ministrice Nade Murganić jučer održali prvu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju - na kojoj nam je njezino ministarstvo predstavilo niz mjera važnih za rješavanje ovog, strateški gledano, ključnog pitanja za budućnost zemlje. Zatražio sam od svih relevantnih ministarstava da provedu detaljne, temeljite konzultacije na ovu temu. Osim povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, idemo i s nizom drugih mjerama kako bismo uspješno rješavali ovo važno pitanje.

https://vlada.gov.hr/vijesti/prvi-sastanak-vijeca-za-demografsku-revitalizaciju-vlada-ce-kontinuirano-provoditi-demografsku-politiku/20630

Obilježen Dan Europe

Predsjednik Plenković je pohvalio sve aktivnosti vezane za obilježavanje Dana Europe.

- U povodu Dana Europe ministrica Gabrijela Žalac organizirala je niz aktivnosti. Ovog su tjedna i povjerenici Europske komisije bili u Hrvatskoj. To je važno kako bismo hrvatskim građanima kvalitetno komunicirali sve prednosti članstva u Europskoj uniji te kako bismo - unatoč izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU - nastavili snažiti europski projekt. Tome sigurno pridonose i rezultati predsjedničkih izbora u Francuskoj.

https://vlada.gov.hr/vijesti/cestitka-predsjednika-vlade-plenkovica-izabranom-predsjedniku-francuske-macronu/20622

Spoj Dalmacije i Slavonije

U Vukovaru je održana Svečana Sinjska alka na kojoj je pribivao i predsjednik Plenković. Kako je naglasio, bio je to sjajan spoj Dalmacije i Slavonije.

- Bilo nam je drago biti u Vukovaru na Sinjskoj alki. Vidjeli smo sjajan spoj Slavonije i Dalmacije, Sinja i Vukovara - naše tradicije i baštine. Čestitam Viteškom alkarskom društvu i vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi na organizaciji jednog nezaboravnog događaja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-na-sinjskoj-alci-u-vukovaru-ponosni-na-grad-heroj-ponosni-na

Susret s austrijskim kancelarom Kernom

Prošli tjedan se predsjednik Plenković u Beču susreo s austrijskim saveznim kancelarom Christianom Kernom. Među brojnim temama razgovora bile su kulturne manifestacije, gradišćanski Hrvati, austrijski turisti kojih je sve više kod nas…

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-radnom-posjetu-austriji-vrlo-bliski-gospodarski-odnosi-i-zajednicka-podrska-prosirenju

- Razgovarao sam s austrijskim kolegom Kernom o našoj suradnji, činjenici da se odvija veliki festival austrijske kulture u Hrvatskoj i hrvatske kulture u Austriji. Razgovarali smo, nadalje, o unaprjeđenju trgovinske razmjene, položaju gradišćanskih Hrvata u Austriji, austrijskim turistima u Hrvatskoj - njih je uistinu jako puno, a najavili su da će ih biti još više. U tom kontekstu mi je posebno drago da se nakon mog razgovora sa slovenskim kolegom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom znatno poboljšala situacija na granicama. Zahvaljujem državnom tajniku MUP-a Robertu Kopalu na kontaktima koje je imao sa slovenskim kolegama i predstavnicima EK. Izrazito je važno pronaći precizne operativne mjere kako provoditi dogovor koji smo postigli u Bruxellesu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-bruxellesa-vise-nece-biti-guzvi-na-granicama